Share |

Digitální průvodce Prahou zdarma do vaší kapsy

Prague Minos Guide úspěšně odstartoval
foto Prague Minos Guide

Prague Minos Guide je chytrá aplikace pro chytré telefony. Nabízí důmyslného průvodce Prahou - a to úplně zdarma.

Více nám pověděl Jan Rajniš, šéf agentury Avant Garde Prague, která ho dala na trh:

BODY A REÁLIE

Provozujeme cestovní agenturu, která se zaměřuje hlavně na incomingovou turistiku. Seznámili jsme se s vývojáři, kteří dělali digitální mapy, a rozhodli se založit novou firmu Digital Urban Legends, která si dala za cíl vytvořit multimediálního průvodce, který bude fungovat tak, že ukáže uživateli jeho pozici a spoustu bodů - ty jsme definovali jako "point of interest", body zájmu, a dále reálie, které jsou definovány v čase. To jsou jakékoli údaje definovatelné v čase - osobnosti, historické události, nějaké období, styl atakdále.

Náš software umožňuje tyhle položky propojovat. V menu tak máme například na výběr body - památky, kultury, sportoviště... a k tomu reálie, které jsou vzájemně propojené. Takže u bodu Chrám svatého Víta nabízíme fotogalerii, souřadnice, související body v okolí a reálie, což jsou třeba Karel IV. a Petr Parléř. Když pak kliknete na nějakou z těchto položek, opět se otevře menu, takže u Petra Parléře třeba stavby, na kterých se podílel.
Dalším okruhem pak jsou trasy související s daným bodem, tedy třeba trasa po stavbách, na kterých se Parléř podílel. Aplikace má stovky stran textu a 1500 fotografií, které pro nás fotil jediný fotograf.

OD WINDOWS K ANDROIDU A IPHONU

Aplikaci jsme v začátcích, před třemi lety, programovali pro operační systém Windows Mobile 5 a 6, ten ale v současné době dost propadá, z 15% na 3% pokrytí trhu. Původně jsme chtěli dodávat průvodce společně s přístroji například pro muzea. Software je univerzální, dá se použít i pro interiéry. Ale: přestaly se dodávat přístroje, na kterých Windows Mobile běží.

APP STORE A MARKET UŽ JEDOU

Takže jsme udělali zásadní rozhodnutí vykašlat se na Windows a přeprogramovat průvodce pro platformy iPhone a Android. Ty mají jinou koncepci - software si stahujete do telefonu, z AppStoru pro iPhone a marketu pro Android. Rozhodli jsme se využít tento distribuční kanál a tak jsou obě verze nyní už ke stažení z těchto zdrojů - denně si je stáhnou desítky lidí a mají velmi dobré hodnocení.
Software se dá použít i pro další města, nabízíme k němu i rady, jen si musí každé město dodat obsah. Smyslem firmy není provozovat tyto průvodce, ale nabízet software a stále ho vylepšovat.

AKTUÁLNÍ VERZE SE OHLÁSÍ SAMA

Pražský průvodce je k dispozici zdarma, do budoucna chceme doprogramovat ještě trasy, které máme v původní verzi pro Windows Mobile, a ty budou s největší pravděpodobností placené. Hodláme také zpoplatnit umístění například restauracím.

Když něco v aplikaci změníme a vydáme novou verzi, váš telefon vám to ukáže a upozorní vás, že máte k dispozici novou verzi programu.

Více informací a odkazy na stažení aplikace najdete zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.