Share |

Devoto jít Na film!

foto: Nafilm

Nejen éru němého filmu přibližuje návštěvníkům interaktivní výstava projektu NaFilM, neboli „Národní filmové muzeum“, v prostorách Musea Montanelli v Nerudově ulici. Díky truhlářskému studiu Devoto, které pro tento projekt vyrobilo repliky původních ruchařských nástrojů, si mohou návštěvníci sami vyzkoušet, jak vypadala práce filmového ruchaře kdysi a jak vypadá dnes.
 
S nápadem vlastního muzea českého filmu přišlo několik studentů Katedry filmové vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, které trápilo, že v České republice dodnes film své muzeum nemá. A že jejich dosavadní dvouleté úsilí nebylo jen promarněným časem, se může přesvědčit každý, kdo zavítá do Musea Montanelli.
 
Smyslem interaktivní výstavy Na film! přitom není diváky pouze něčemu zajímavému přiučit, mladí tvůrci přistupují k expozici moderním způsobem a snaží se zároveň návštěvníky pobavit - v ideálním případě pak obojí. „Nemáme rádi zasklené exponáty ve vitrínách, ani nezáživná edukační videa. Nechceme sdělovat historická fakta, ale kreativně odhalovat zajímavé přesahy a principy filmu.“, vzkazují sami tvůrci.
 
Interaktivním exponátům výstavy pak jednoznačně dominuje ruchařská dílna věnovaná právě filmovému zvuku. Šikovní truhláři ze studia Devoto tu předvedli svou všestrannost a dokázali pro Na film! vyrobit věrné repliky tradičních dřevěných ruchostrojů podle dostupných historických pramenů. Návštěvník se tak ocitne v autentické ruchařské dílně, kde si bude moci vlastními silami zkusit ozvučit některý z němých snímků. O tom, že ruchařina je řemeslo fyzicky náročné a staré jako film sám, se tak přesvědčí každý na vlastní kůži. Stejně jako o tom, že film od svého počátku vlastně nikdy zcela němý nebyl - a že díky fascinujícím ruchostrojům od Devoto nezůstane němým ani tentokrát.
 
Posláním výstavy je také otevření společenské diskuze, kam v hlavním městě by se samostatné muzeum filmu mohlo v budoucnu nastěhovat. Prostřednictvím doprovodného programu dostanou zájemci příležitost aktivně se podílet na podobě nového muzea českého filmu a nepřímo tak spolurozhodnout třeba i o tom, čím partnerské studio Devoto podpoří tento nadějný vzdělávací projekt příště.
 
Výstavě Na film! vyjádřilo sympatie i mnoho předních českých filmařů jako např. Jan Hřebejk, Zdeněk Svěrák, Jiří Menzel nebo Olga Sommerová.
 
Výstava potrvá do 25. října letošního roku.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.