Share |

Designérské studio Calico pořádá benefiční výstavu na podporu Zdravotního klauna

foto: pořadatel akce

Ve smíchovské Kavárně co hledá jméno se již od 12. prosince uskuteční prodejní výstava originálních grafik studia Calico, jehož výrazným rukopisem je tvorba a ruční tisk nekonečných vzorů a následná výroba papírenských produktů. Autorský balicí papír byl v roce 2015 oceněn druhým místem v rámci prestižní designérské soutěže Fedrigoni Top Award. Výtěžek z plánované výstavy pak poputuje na konto neziskové organizace Zdravotní klaun.

Fascinace opakujícími se vzory trvá ve Studiu Calico již pět let. Ačkoli moderní doba považuje ornament spíše za zločin, Calico se snaží poukázat na to, že ornament má své místo i v současném pojetí designu. První roky svojí existence se studio věnovalo reprintům historických vzorů a vytvářením jejich databáze. Nyní již navazuje na tradici kartounových opakujících se vzorů a vytváří své vlastní. Nové vzory jsou navrhovány tak, aby co nejlépe doprovodily produkty, na kterých se objevují. Barevné kombinace, velikost, rytmus opakování, i tvar samotného základního prvku; vše je třeba volit s citem a ohledem na charakter, design a budoucí účel konkrétního předmětu.
 
Grafiky Trapejo a Olegu, které se na výstavě představí, jsou pak dalším krokem v práci studia s patterny. Ukazují, že ve zdánlivé strohosti a monotónnosti opakování se mohou skrývat překvapivé a hravé momenty. Vrstvením jednotlivých vzorů se tak na papíru objevují další rozměry. Každá grafika může klást důraz na jiný aspekt – hloubka, moaré efekt, jemnost, kontrastní barvy, tóny v tónu. Zatímco řada grafik Trapejo akcentuje samotnou strukturu přetisků, grafiky Olegu využívají strukturu k vykreslení plochy těla zvířete a poodhalují jeho charakter.
 
Tuto prodejní výstavu Studio Calico pořádá ve spolupráci s Kavárnou co hledá jméno především za účelem podpory neziskové organizace Zdravotní klaun, které bude věnován výtěžek z prodeje.
 

 
Vernisáž: 13. prosince od 19h, Kavárna co hledá jméno
/FB EVENT/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.