Share |

Designblok vyzývá i amatérské tvůrce

foto: pořadatel akce

Na letošním Designbloku dostanou svůj prostor vedle profesionálních designérů z celého světa a slavných značek také ti, kteří se navrhování věnují z čisté vášně - amatéři.

 

Češi byli vždy kutilským národem. Lidé jsou zvyklí si věci vyrábět sami, vymýšlet si vlastní postupy. Překvapivě málokdy kopírují již viděné věci a daleko raději si vymýšlí vlastní řešení. Tak jako u skutečného designu i u amatérů je tak design často spojen s inovací a názorem. I díky neškolenosti jsou výsledky často velmi překvapivé,” říkají Jana Zielinski a Jiří Macek, kurátoři Designbloku autoři výstavy. „Před časem k nám například přinesl Maxim Velčovský objekty, které nalezl na Kolbence. Nikdo netuší od koho jsou, možná dílem nějakého kovozámečníka nebo svářeče, jsou ale naprosto dokonalé. Kdyby je navrhl sám Maxim nebo Jaime Hayón, obdivovali bychom je nyní v některém ze světových muzeí. I to byl jen z důvodů, proč jsme se rozhodli otevřít jednu z výstav Designbloku široké veřejnosti. Nechceme povyšovat design na cosi nedotknutelného. Jako uživatelů se nás týká naprosto všech,  bude zajímavé sledovat jak uspějí vedle profesionálů.”

 

Přestože nejde o to najít nové designérské hvězdy, spíš o hru a diskusi o vlivu a postavení designů v naší společnosti, může se to klidně stát,“ dodávají Jana a Jiří. „Nakonec i v jiných oborech se stali hvězdami tvůrci, kteří svůj obor původně vůbec nestudovali. Divadelní režisér Bob Wilson studoval ekonomii a architekturu, zpěvák a skladatel David Bowie byl výtvarníkem, hudební skladatel Somei Satoh venkovským učitelem matematiky. Jeden z nejslavnějších designérů současnosti Ingo Maurer sice design studoval  – typografii a grafický design, jeho sláva však přišla až s jeho lampami, které jsou od 2D světa grafického design na hony vzdáleny. Jsme zvědaví, kdo vzejde z výstavy Amatérský design.“

 

Informace o sobě a ukázky zasílejte na info@profilmedia.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.