Share |

Designblok představuje zahraniční hvězdy, zastoupených bude 10 zemí

foto: pořadatel akce / Maarten Vrojlik

Pražský týden designu a módy kromě české špičky uvede věhlasné zahraniční designéry. Hlavní hostem letošního Designbloku bude Richard Hutten. Přijedou také holandští designéři Maarten Vrolijk a Frank Tjepkema, italský umělec Patrick Rampelotto, rakouské studio chmara.rosinke a další. Kromě vlastní instalace představí svoji tvorbu také během přednášek a moderovaných diskuzí. Designblok proběhne od 26. do 30. října 2017.
 
Většina zahraničních hostů se letos představí spolu s významnými českými designéry ve výstavě současného sběratelského designu v Art House, umístěném v Lapidáriu Národního muzea. K vidění budou umělecké koncepty, ať už jako vystavené objekty, projekce či jako místnost plná skleněných střepů, vyrobené z mýdla, skla, jiné jako fotografie i animovaný film z písku. Celkem se na Designbloku formou instalace či módní přehlídky představí tvůrci z 10 zemí.
 
Výstavu své nové tvorby představí hlavní host festivalu, renomovaný holandský designér Richard Hutten, který rád k designu přistupuje jako k vytváření možností, spíše než řešení problémů. „Richard Hutten patří k velké generaci současných holandských designérů, kteří začínali s hnutím Droog Design. Dnes je jeho výběr klientů velmi impresivní, patří mezi ně Moroso, Moooi, Kvadrat, Offecct, Křehký a mnoho dalších. V Praze, ve výstavě Richard Hutten 2017, která bude umístěná v Superstudiu Designbloku, představí své nové práce – doplňky z mosazi pro Ghidini 1961, stoličky Clover pro Taiyou&C a lampu Pitagora pro Qeeboo,“ vysvětluje Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.
 
Italský designér Patrick Rampelotto, který dlouhodobě žije a tvoří v Rakousku, uvede kolekci svítidel, masek a trofejí a také sofa, které zaujme jedinečnou, až abstraktní formou. Rampelotto má k českému prostředí blízko, studoval průmyslový design u Bořka Šípka během jeho působení ve Vídni. S kolekcí váz se představí umělec a designér Maarten Vrolijk působící v Amsterdamu, jehož práce se objevily na výstavách v předních mezinárodních muzeích a  jsou i součástí jejich sbírek. V módě zaujme zcela jistě Yana Chervinska. Ukrajinská módní designérka se spojila s českou designérkou šperku a držitelkou ceny Czech Grand Design Markétou Kratochvílovou a svojí tvorbu předvedou společně na přehlídkovém mole.
 
Letošní ročník můžeme pozorovat opravdu mimořádnou zahraniční účast. V Art House se představí také studio chmara.rosinke se svým konceptem minimalistické kuchyně, Frank Tjepkema uvede impozantní svítidlo, které vzniklo pro českou značku Preciosa. Těším se také na instalaci studia Marléne Huissoud, která v roce 2014 na Designbloku vyhrála soutěž absolventských prací Diploma Selection. Časopis Dolce Vita představí v Superstudiu francouzského architekta a designéra Martiala Marqueta s instalací, která protíná Jídlo jako hlavní téma Designbloku  – jedná se o autorský koncept jídelny, v němž je každý host zván k tomu společně definovat prostor,“ popisuje Jiří Macek, kreativní ředitel Designbloku.
 
V tichém prostoru Lapidária se otevřou také instalace špičkových českých designérů v interakci s kamennými sochami a architektonickými fragmenty české historie.  Maxim Velčovský přichystal se značkou Lasvit instalaci Štěstí vytvořenou ze skleněných střepů. Semitransparentní expozice reaguje na prostor samotného Art House a oslavuje roztříštěnou expozicí štěstí soch, které skryté před vandaly, katastrofami a nepřízni počasí, zůstaly v Lapidáriu uchráněny. Animovaný film tvořený pískem ve své instalaci nabídne Volha Safronava, která v reakci na současné společenské dění přináší téma metamorfózy, přeměny v živé i neživé bytosti. Umělec a pedagog Jiří Pelcl uvede kolekci váz Symbióza, která zkoumá vztahy mezi materiály, studio LLEV připravilo speciální mýdlovou instalaci, Michal Bačák s Klárou Šumovou vystaví oltář pro značku Křehký, nejnovější práci uvede také Tadeáš Podracký, Roman Šedina, Veronika Jiroušková a další čeští designéři napříč generacemi.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.