Share |

Designblok 2016. Jaký je? Konečně dospělý

Designblok 2016 se letos koná 27.-31. října 2016. Přehlídka designu a módy probíhá poosmnácté

Zdá se, že Designblok konečně dospěl. To je úleva!
 
Designbloky navštěvuju s občasnými pauzami od počátku. Obvyklý pocit, se kterým odcházím, je negativní. Nedodělky, rádoby umělecké výkřiky bez účelu, stokrát opakované vtipy, amatérismus a podivná prezentace. Tohle má být TOP designu? Eh? Vždycky tam bylo něco, co se mi líbilo, ale bylo to vyváženo hrůzami.
 
Letos konečně Designblok vypadá tak, že bych se na něj nestyděla vzít nějaké náročnější cizince, kteří se zajímají o cokoli kulturního. Probíhá na Výstavišti a umístění v prostorném, vzdušném, světlém paláci je fajn. Už ne nedodělané budovy, kde si říkáte, kam šly ty peníze, co designeři hradili, už ne zatuchlé bolševické krcálky, konečně světlo, místo, civilizace! Není to dokonalé, ale je to o moc lepší, formou i obsahem.
 
Pokusy o vtipy nevyznívají v případě Designbloku obvykle moc dobře, a ani letošní jakože sportující křečovitě se šklebící designeři a celková nucená stylizace do tématu "sport, haha" není ideální. Podivná expozice sportovních parafernálií za vchodem, trička s nápisy Góól a občasná švédská bedna a dalších pár neorganických elementů ničemu neprospívá, takže jediné pozitivum je, že se aspoň už nepotkáváme stále dokola s parožími coby morem českého designu.
A propos, ty repetice. Design "něco jako něco" už snad pomalu ustupuje (váza jako bota atakdále, zmiz!), naopak cibulák stále ještě najdete. Strašivé hacafraky z neoprenu pomalu ubývají, síťovina ještě dodýchává. Ptáčků méně, avšak mnoho ptačích budek. A Maxim? Ten visí hned u vchodu, OBŘÍ.
 
Přibývá produktů, které jsou osobité a přitom nejsou hysterickým pokusem o originalitu, legrácky a pitominky. Dřevěné vany: Uvidíte, chcete. Outdoorové funkční oblečení, které vypadá jako černý elegantní oděv a ne hrůzostrašný postroj. Přívěšky vypadající jako nádorky? A co by ne. Lampa z vylisované dýně! Super! Kultivované pletené svetry a plédy z ušpechtilých vláken: Ano, jedna barva stačí. Retro vypínače: Tugendhat žije. Obří solitérní lampy v podobě svítící placky. Krásné. Skleněné cihly. Chcete si jednu vzít. 100 bodů za pěkné urny (ta průhledná skleněná!) a minimalistickou rakev - tohle je taky design a je krásné ho vidět mezi dalšími předměty. 
Designblok se prostě posunul a na letošním ročníku (který ještě stihnete, v neděli večer navíc s koncertem) potkáte hodně věcí, které jsou krásné, promyšlené a nápadité. Je to radost.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.