Share |

Designblok 2014 začal

Letošní Designblok láká k návratu do dětství
 
 
Již pošestnácté se Praha stává dějištěm Designbloku, největší přehlídky umění a designu ve střední Evropě, která probíhá od 7. do 12. října 2014.
Designblok věnuje šestnáctý ročník dětství, které je hlavním tématem přehlídky. Své návštěvníky bude lákat ke hře a zapojení fantazie a předvede množství interaktivních a snových instalací. A co byste si v žádném případě letos neměli nechat ujít?
 
Zahrajte si
Hlavní výstava letošního Designbloku s příznačným názvem HRA se otevře v budově bývalé základní školy v Mikulandské. Na školním dvoře bude v koruně lípy umístěna stromová instalace Maxima Velčovského navržená pro Vitru a uvnitř pak hlavní výstava letošního Designbloku. Mezinárodní výstavu připravila kurátorská rada složená z rakouské kurátorky Tulgy Beyerle, zakladatelky vídeňského Design Weeku, Agnieszky Jacobson, zakladatelky festivalu v Lodzi a ředitelů Designboku Jany Zielinski a Jiřího Macka. K vytvoření interaktivních instalací na téma dětství a hra byla vyzvána šestice designérů: Ola Mirecka, Dechem a Michal Bačák, Bartosz Mucha, Julia Landsiedel, Jan Plecháč a Henry Wielgus a Languet Bertille. Výstava je určena všem, kteří si nezapomněli hrát. „Mnohé instalace budou interaktivní a vybízet ke hře. Věříme, že návštěvníci Designbloku tuto výzvu přijmou, zapojí svoji fantazii a otevřou se novým zážitkům”, říkají kurátoři Jana Zielinsky a Jiří Macek. Odpočinout si bude možné v zóně pracovního oddechu, který nese název Dílna autorek Veroniky Jirouškové a Lenky Míkové, kde si bude moct každý zakutit podle svého. Novinkou letošního Designbloku je salón amatérského designu, kde budou vystavovat amatéřští designéři z celé republiky.
 
Nenechte si ujít zahraniční hvězdy světovího designu
Letošní ročník Designbloku si nenechá ujít celá řada zahraničních designérů a své instalace a produkty předvedou hvězdy světové úrovně. Holandská designérka Ineke Hans vystaví muchomůrkovou kolekci skla pro českého výrobce Křehký, Gijs Bakker, zakladatel legendárních Droog Design, předvede novou kolekci autorských šperků i svou značku současného šperku chi.. ha.. paurra…? a renomovaný italský designér Ferruccio Laviani představí unikátní poštu, kterou včetně mobiliáře navrhl pro Veuve Cliquot.
 
Rychlá orientace na Designbloku
Novinky interiérového designu najdete v Superstudiu Evropa na Václavském náměstí v bývalém Grand hotelu Šroubek. Nakoupit přímo od tvůrců, případně si s nimi osobně promluvit, můžete v Openstudiu v Domě u Minuty. Pro projekty na pomezí umění a designu bude otevřen Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci u Karlova mostu a módní přehlídky zhlédněte na Fashion Stage v kostele Svatého Šimona a Judy.-
 
Dnes také zasedla porota Cen šéfredaktorů Designbloku, aby tradičně nominovala jednotlivé projekty a instalace na Ceny šéfredaktorů, které každoročně udílí nejpovedenějším prezentacím ročníku. V letošním roce se rozhodovalo celkem v deseti kategoriích a výběr byl vzhledem k rekordnímu množství účastníků opravdu nesnadný.  Nakonec porota, složená ze šéfredaktorů českých médií, zahraničních novinářů a ředitelů Designbloku rozhodla nominovat následující instalace, ze kterých vyhlásí vítěze ve středu 8. října v 10 hodin v Erste Premier Lounge v Superstudiu Evropa. Hlavní cenu Designbloku vyhlásí pak během závěrečného Gala večera v neděli 12. října 2014.
 
V kategorii nejlepší nový nábytek byly nominováni:
Tjep - Bronze Age
JELÍNEK
Numero 111
 
V kategorii nejlepší kolekce bytových doplňků byly nominováni:
DECHEM
Lavmi
Milan Pekař/Mi-won Mcghee
 
V kategorii nejlepší kolekce svítidel byly nominováni:
LASVIT
Kavalierglass
PRECIOSA Lighting
 
V kategorii nejlepší kolekce šperků byly nominováni:
Janja Prokić
Tjep
Eva Eisler / Preciosa
 
V kategorii nejlepší nový výrobek byly nominováni:
Jan Čapek / ABB
WOO
Rijada
 
V kategorii nejlepší prototyp designéra byly nominováni:
Michal Pražský / Merkur
deFORM / Preciosa
Markéta Kratochvílová a Tadeáš Podracký
 
V kategorii nejlepší instalace výrobce byly nominováni:
Vitra
Heineken
Lee
 
V kategorii nejlepší prezentace designéra a designérského studia byly nominováni:
ZORYA
Jiří Příhoda
Ola Mirecka
 
V kategorii nejlepší školní prezentace byly nominováni:
ZČU v Plzni, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara
UMPRUM, Ateliér designu oděvu a obuvi
UJEP, FUD, Ateliér Design keramiky
 
Za mimořádný počin mimo kategorie byly nominováni: 
Wojna
Jiří Příhoda
Liběna Rochová


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.