Share |

Designblok 2011 už má tvar

 

Chystá se další ročník Designbloku. Letos proběhne přehlídka designu, módy a dalších pohledných aktivit od 4. do 9. října a nabídne řadu novinek.

 

Tisková zpráva:

 

Úvodem

Za poslední dekádu si řada českých výrobců a firem, designérských studií a samotných designérů zvykla směřovat novinky a prezentaci své značky k říjnovému Designbloku. Designblok se tak stal prostorem pro výstavy, stejně jako příležitostí k navázání nových spoluprací mezi firmami a designéry. Propojování českých výrobců s designéry byl od počátku jedním z hlavních úkolů přehlídky.  

 

Na Designbloku se tak setkáme se špičkovou produkcí zahraničních prestižních značek, které se pravidelně na Designbloku prezentují, stejně jako s novinkami českých výrobců, které vznikají ve spolupráci s českými designéry.

 

Designblok se tradičně odehraje především ve třech zónách – Holešovicích, Karlíně a na Starém Městě. 

 

Téma Designbloku 2011 je Město

Město jako prostor vytvořený civilizací je designem samo o sobě. Tedy uměle vytvořeným světem. Tradiční heslo Designbloku „designu neunikneš“ naplňují jednotlivá místa v Praze, kde se Designblok bude odehrávat. Město Praha, které patří po době šesti dnů trvání Designbloku, je příkladem vynikajícího tradičního odvětví designu, tedy architektury. Designblok však přináší do města budoucnost, novinky současného designu a módy, nové pohledy na život ve městě, kde se obklopujeme věcmi denní spotřeby, ale kde zažíváme i výjimečné chvíle oslav a svátků. Svátek českého i světového designu v české metropoli přinese nejen městská témata, ale i pohled na důležité aspekty současného designu, tedy na udržitelný rozvoj a ekologii.  

 

Program Designbloku 2011

Designblok se koná první říjnový týden ve dnech 4.-9.10.2011. Představí ta nejlepší designérská studia, designéry, také ty nejlepší obchody s designem, interiérem a módou, školy a instituce. Loňský Designblok navštívilo více než 38 000 diváků, čímž se Dny designu v Praze stávají jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí u nás. 

 

Designblok se tradičně odehraje především ve třech zónách – Holešovicích, Karlíně a na Starém Městě. V těchto zónách je umístěno nejvíce prodejců a výrobců designu, v jejichž showroomech budou probíhat jednotlivé prezentace, koktejly a výstavy nových produktů na českém trhu.

 

Výstavní program bude již tradičně koncentrován v Superstudiích Designbloku. I letos byla vybrána nová místa. Po loňském velmi populárním superstudiu v Elektrických závodech budou letos Superstudia dvě. První zaměřené především na interiér bude v nové kancelářské budově FUTURAMA v Karlíně přímo na stanici metra Invalidovna, které je také hned vedle historické Invalidovny. Jedná se o velmi zajímavou budovu, která jako jediná v České republice vlastní ekologický certifikát Breem a jejími majitely je Erste Group Immorent. Superstudio Futurama bude osídleno po dobu Designbloku zahraničními i českými výrobci a designérskými studii v sekci Créme de la Créme, které budou věnována dvě patra Superstudia po 1500 m2 a další patro bude patřit sekcím Young and Fresh, ve které se představí mladí designéři, designérská studia a studenti a sekci Design Market, který představí drobné expozice prodejního charakteru.

 

Druhým superstudiem bude Sweerts-Šporkovský palác v Hybernské ulici, po které ponese prostor také název – Superstudio Hybernská. Poprvé bude superstudio umístěno přímo v centru města a poprvé bude také výrazně zaměřeno, a to na módu a životní styl. Původně barokní palác tak bude patřit především módním návrhářům, autorům šperků. 

V rámci 13. ročníku dnů designu v Praze Designblok se uskuteční také Designblok Fashion Week v prestižních prostorách Obecního domu a Rezidence Primátora Hl. M. Prahy. Móda, která byla vždy pevnou součástí Designbloku tak dostává autonomní místo v rámci Designbloku a akce Designblok Fashion Week parametry skutečného Fashion Weeku, jaké jsou běžné ve světě. Koproducenty akce se stala agentura Unique One v čele s Karolínou Bosákovou a Barbora Bergová, která bude akci zajišťovat PR. V přípravném výboru zasedla také vynikající české návrhářka Liběna Rochová, módní stylista a konzultant Jan Králíček z časopisu ELLE a Lukáš Loskot ze Simple Concept Store.

 

Barber Osgerby hvězdou letošního Designbloku

Hlavní zahraniční hvězdou letošního Designbloku bude designerské duo z Londýna Edward Barber a Jay Osgerby. Barber a Osgerby se oba narodili v roce 1969, společně studovali architekturu na Royal College of Art v Londýně a od té doby působí na pomezí průmyslového designu, nábytkového designu a architektury.

V roce 2009 začali spolupracovat s Vitrou a letos předvedli výsledek této spolupráce, židli Tip Ton. Tip Ton byla představena na letošním milánském Salone del Mobile Internazionale a na podzimním Designbloku ji Vitra ve speciální instalaci představí i v České republice. Edward Barber a Jay Osgerby se Designbloku zúčastní přednáškou na Nové Scéně Národního divadla ve středu 5.října. Přednáška bude přístupná veřejnosti. 

 

 

DesignGuide 2012 – Styl a design v Praze 

Letos posedmé vyjde průvodce po designu a stylu v Praze. Naleznete v něm výběr nejzajímavějších novinek interiérového designu, nejstylovější obchody s designem a módou v Praze a také tipy na nezaměnitelné restaurace a kavárny v Praze. Design Guide bude mít letos nový redakční systém, který by měl nabídnout skutečně stoprocentní přehled o dění v designu v České republice. Design bude mít na starosti opět Martina Černá ze studia Imagery.

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.