Share |

Desátá Dvořákova Praha zahájí oratoriem Stabat Mater ve hvězdném obsazení

foto: pořadatel akce

Festival Dvořákova Praha zahájí v Rudolfinu ve čtvrtek 7. září, velkolepým Dvořákovým oratoriem Stabat Mater. Hvězdný kvartet sólistů, známých z Metropolitní opery i dalších prestižních operních domů, tvoří lotyšská sopranistka Kristine Opolais, slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová, polský tenorista Piotr Beczala a německý basista René Pape. Vynikající Český filharmonický sbor Brno a náš renomovaný orchestr PKF - Prague Philharmonia povede jeho šéfdirigent Emmanuel Villaume. Slavnostní koncert bude přenášet živě ČT art a pořadatelé připravili také jeho promítání na velkoplošnou obrazovku v dolní části Václavského náměstí. Tam se mohou hudbymilovní příznivci na venkovní scéně setkat již od 17.30 hodin s některými festivalovými umělci, například Ivanem Klánským, Pavlem Steidlem, Petrem Nekorancem, Pavlem Svobodou, Martinou Bačovou či Hanou Baborákovou. Stabat Mater  bylo autorovým první velkým mezinárodním úspěchem a dodnes patří k nejobdivovanějším a nejčastěji uváděným dílům světového repertoáru v oblasti vokálně-instrumentální hudby.
 
Dvořákova Praha již po 10 let zve přední zahraniční i české špičkové umělce, aby vzdali hold jednomu z největších skladatelů všech dob - Antonínu Dvořákovi. Dominantou letošního festivalu, který proběhne od 7. do 23. září, je programová řada Dvořák Collection. Ta letos a v roce 2018 nabídne vrcholné kantáty a oratoria, tedy díla, v nichž se spojuje síla mnohačetného lidského hlasu se zvukem velkého orchestru a sólistů. Vedle Stabat Mater zazní další slavné tituly Requiem či Te Deum, ale i málo slýchané opusy jako např. Hymnus Dědicové Bílé Hory nebo kantáta Americký prapor.

Vrcholným zážitkem bude provedení Dvořákova Requiem v opět mimořádném pěveckém obsazení s charismatickou sopranistkou Ailyn Pérez, nizozemskou mezzosopranistkou Christianne Stotijn, americkým tenoristou Michaelem Spyresem a českým basistou světového renomé Janem Martiníkem. Sólisty doprovodí Česká filharmonie v čele s Jakubem Hrůšou a Pražský filharmonický sbor. Dvořákovskou kolekci letos ozdobí také závěrečný koncert festivalu 23. září. Pod taktovkou Tomáše Netopila se Vídeňští symfonikové, Pražský filharmonický sbor, Simona Šaturová a Adam Plachetka ujmou famózního Dvořákova Te Deum.

Vstupenky na všechny festivalové koncerty je možné zakoupit on-line na www.dvorakovapraha.cz, ve vstupenkovém centru Dvořákovy Prahy v Palackého ulici č. 1,  pokladně Rudolfina a v předprodejní síti Ticketpro. Pořadatelé nabízejí vedle odměn za věrnost také slevy pro studenty, učitele a seniory, členství v Klubu mladých a další výhody.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.