Share |

Den architektury je za dveřmi

 
 
Den Architektury 2014
DO ULIC, MEZI DOMY
sobota 4. – neděle 5. 10. 2014
 
Bezprostřední a autentický zážitek s architekturou, jejími tvůrci, teoretiky, fanoušky i kritiky nabídne Den architektury. Festival, který svou atmosférou připomíná sousedské setkání, proběhne o prvním říjnovém víkendu po celé republice.
 
Cílem našeho festivalu je především podnítit zájem občanů o místo, kde žijí“, říká zakladatelka Marcela Steinbachová. Letošní program nabízí procházky, vyjížďky, výpravy, diskuse, workshopy a filmové projekce v padesáti pěti českých a moravských městech.
 
Od dob totality nás dělí již čtvrt století, ale svobodnější a zároveň odpovědnější vztah k veřejnému prostoru jsme hledali dlouho. Až v posledních letech začínáme chápat, že jeho podoba a život závisí především na nás. Jsme svědky téměř exploze zájmu o městské prostředí, veřejný prostor, lokální aktivismus, sousedství, zkrátka život v ulicích. Urbanismus „zdola“, proměna města v lepší místo pro život, iniciovaná nebo přímo realizovaná samotnými obyvateli, nerezonuje jen u nás, bylo to také jedno z témat loňského Bienále architektury v Benátkách“, říkají organizátoři festivalu.
 
Na zájemce o architekturu, kteří vyrazí do ulic a mezi domy čeká více než stovka akcí různorodého charakteru. Jedním z letošních témat jsou sídliště – historie jejich vzniku, současný stav i vyhlídky do budoucna. V Praze se můžete ponořit mezi paneláky na Pankráci či na Proseku a v Dáblicích. Vycházka po sídlištích je připravena také v Litoměřicích či v Brně na Lesné. Část programu zamíří také po stopách průmyslového dědictví, například v Bystřici pod Hostýnem, Jeseníku, Lomnici nad Popelkou či Ústí nad Labem. Ani cyklisté nepřijdou zkrátka – v Praze se můžou vydat po trase tunelu Blanka, v Jablonci po uměleckých dílech druhé poloviny 20. století, v Roztokách u Prahy po rodinných domech.
 
Celorepublikový festival Den architektury se uskuteční v letošním roce o víkendu 4. a 5. října. Akce se koná u příležitosti Světového dne architektury. Letošní program proběhne v 52 českých a 3 slovenských městech, plánováno je celkem 115 akcí - procházek vedených architekty, historiky či teoretiky architektury mladé a střední generace. V Praze, Plzni a Brně a Lomnici nad Popelkou organizátoři připravili unikátní exkurze do jindy nepřístupných interiérů – s názvem Hurá dovnitř. Všechny procházky a výpravy jsou zdarma.
Součástí programu budou workshopy pro děti a rodiče o architektuře a městském prostoru uvnitř architektonicky významných budov , které navazují na série vzdělávacích programů o současné architektuře s architekty pro děti a studenty MŠ, ZŠ a SŠ – Architektura do škol. V kině Světozor jako novinka letošního festivalu proběhnou projekce filmů o architektuře a veřejném prostoru.
 
Festival zahájí 2. října přednáška významného londýnského architekta a pedagoga významné školy v Curychu Adama Carusa a historika a teoretika architektury Laurenta Staldera pořádaná v rámci cyklu přednášek „Švýcarsko-česká inspirace“.
 
 
 
 
 
Občanské sdružení Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě široké veřejnosti. Kruh uspořádal více než sto přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury, dva filmové festivaly o architektuře a výstavu Povolání: architekt(ka). Pravidelně vydává sborníky Textů o architektuře. Od roku 2011 pořádá Občanské sdružení Kruh celorepublikový festival Den architektury.
V roce 2013 se ve spolupráci s Francouzským institutem uskutečnil přednáškový cyklus Metamorfózy měst o současné francouzské architektuře s jejími předními tvůrci. V letošním roce Kruh organizuje prestižní cyklus přednášek o švýcarské architektuře Švýcarsko-česká inspirace, který je doplněn pracovními skupinami s českými experty, workshopy a exkurzemi po současné architektuře České republice a Švýcarska.
 
Den Architektury 2014
4. – 5. 10.
Beroun, Brno, Bystřice pod Hostýnem, Černošice, Červený Kostelec, České Budějovice, Český Dub, Český Těšín, Dačice, Havířov, Duchcov, Hlučín, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Jeseník, Jihlava, Kokořínsko, Kolín, Kroměříž, Kyjov, Liberec, Litoměřice, Mariánské lázně, Mnichovo Hradiště, Nymburk, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Planá, Plzeň, Praha, Přerov, Roudnice nad Labem, Roztoky u Prahy, Rychnov nad Kněžnou, Řevnice, Semily, Strakonice, Teplice, Teplice nad Bečvou, Lomnice nad Popelkou, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Vodňany, Volyně, Vysoké Mýto, Znojmo, Žatec, SK: Štrbské Pleso, Piešťany, Košice.
 
Užitečné odkazy a program:
www.denarchitektury.cz
www.kruh.info

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.