Share |

Dělá šperky z rozbitých snowboardů a brože na jedno použití. A je na hraně...

foto archiv Terezy Houdkové

Mladá designérka Tereza Houdková vymýšlí lehce bláznivé věci. Zničené snowboardy a další sportovní výzbroj a výstroj přetváří na originální šperky, nezalekne se ani staré poškozené kytary. Nechali jsme ji, ať vám poví svůj příběh:
 
Loni jsem ukončila studium designu kovu a šperku na Západočeské univerzitě (prof. V.K.Novák) a v říjnu jsem si otevřela Studio v Praze. V kolekcích jsem se vždy zabývala určitou nadsázkou, vtipem a hravostí (viz. točící a zvonící wind rings, street ring, brože na jedno použití atd.) a vlastně mimoděk recyklací (PC necklace, kolekce pro Grandmas records ze staré kytary..). Mimoděk proto, že to nebyl prvotní cíl, ale prostě to tak nějak vyplynulo: )
 
LYŽOVALA JSEM DŘÍV, NEŽ JSEM SE NAUČILA CHODIT
 
K horám mám blízko, rodiče byli učitelé lyžování, takže jsem uměla dřív jezdit než chodit... Asi v šestnácti jsem začala dělat “profesionálně” (byla jsem sponzorovaná, jezdila závody, fotila pro časopisy...) freeskiing – lyžování na zábradlích, v u-rampě a volném terénu, mnoho závodů a photosessions bylo společné se snowboardisty.
V zimě jsme tedy byli furt na horách, v létě surfovali nebo jezdili na skateboardu, prkna byla pořád kolem.. Myšlenku dělat ze zničených prken šperky jsem měla v hlavě už delší čas, rozpracovávat jsem ji začala až loni v bakalářské práci a tak mě to chytlo, že už jsem nepřestala: )
 
INSPIRACE Z HAVAJE
 
A nakonec jsem asi před měsícem založila label PAPA s podtitulekem -old boards jewellery-. Zhruba půl roku jsem žila na Havajaských ostrovech (Maui), kde se zrodil surfing, praotec všech board sportů, a havajsky prkno se řekne právě papa – odtud název.
 
Zimní edice PAPA má tři polohy. Sérii Frames, sérii Let it snow a Sérii On the edge.
 
Frames jsou výřezy ze zničených prken. Každé prno je krásnou sbírkou fotek/ilustrací/grafik – vybírám tedy ty nezajímavější/nejvtipnější, přímočarkou nebo lupénkovou pilkou je vyřezávám a nakonec, kvůli nepříjemným skelným vláknům, potáhnu hrany plyšem. Každý kus je tedy originál vyráběn celý ručně. V rámci Frames jsou pak šperky Classics (výřezy-pes, sněhulák, mrak..),Buttons(knoflíky) a Medals – Metály (protože jsem hroznej snowboardista, všichni, co umí to prkno ovládat jsou u mě hrdinové a zaslouží metál: ) )
Ceny za knoflíky 150, classics a metály 350 a když jsou vložený třeba ještě kameny, ocel.. ty stojí 450 korun.
 
Let it snow je série snových řetízků, broží a prstenů, které jsou vyrobené z nádherného odpadu z výroby. Když v továrně snowboard-skluznici finálně brousí, vznikají malinkaté plastové hoblinky, které vypadají jako sníh. Jsou pevné, ale přitom ultralehké, je to jako pohádka.
Cena dlouhého řetízku je 550.
 
BROŽE NA HRANĚ
 
Brože On the Edge jsou také vyrobené z odpadu, tetokrát jde o hrany. Hrana snowboardu je zrhuba 2 metry dlouhý železný profil, který je následně ohýbán a lepen do prkna. To, co přečnívá, se odřízne a vyhodí. Nebo se to obrousí, pozlatí (postříbří) a pomocí tajného zaříkadla a síly zaklesne do sebe: ). Brože jsou různě velké a různě prostorové podle toho, kolik odřezků se do sebe zaklesne. Brože drží na kabátě nebo svetru pomocí magnetu. Nejsou ostré, dodávané profily jsou zakulacené a brusí se až na prkně.
Cena kovový 350 postříbřený 450 pozlacený 550.
 
Tyto série mohu dělat jen díky firmě LTB, která vyrábí snowboardy v pražské Chuchli a dovolí mi sledovat celý proces a brát si odpadky..
 
Šperky lze koupit u mě ve Studiu nebo objednat přes fb, během měsíce dvou by měla začít fungovat stránka s eshopem...
 
NA JAŘE NA SKEJT
 
Na jaro už chystám skatovou kolekci a v létě se snad dostanu do nějaké surfové továrny. Zatím jsou pozitivní reakce a dokonce se rýsují nějaké spolupráce ještě pro tuto sezónu (nechci to zakřiknout, dám vědět až to bude oficiální), tak lehce omezuji ostatní kolekce a v tomto směru chci určitě pokračovat dál.
 
 
Staré kolekce najdete na stránce terezahoudkova.com, ale tam už se dlouho nic nehlo, musí projít rekonstrukcí.
Takže všechny nové věci jsou na facebooku zde: http://www.facebook.com/pages/Tereza-Houdkova-Jewellery/191428947565443
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.