Share |

Dcera Jana Rosáka o převratu v Tunisku, který zažila na vlastní kůži

Z.R. s manželem

Představte si, že nasednete do letadla, ale než si stihnete zapnout pás, naběhne na vás po zuby ozbrojené komando a hledá příbuzné právě uprchlého tuniského prezidenta. Četa pak odvleče jednoho z vašich spolucestujících a tam ho surově zmlátí. Modelka Zuzana Rosáková vypráví o revoluci v zemi, do které se přivdala. Video z letadla si můžete prohlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=39tEzfL7wOA 

Tuniskem otřásají už několik týdnů sociální bouře. Lidé demonstrují proti autoritářskému teď již ex-prezidentovi Zín Abidín bin Alímu, který zemi vládl pevnou rukou více než dvacet let. Tunisanům vadí, že nemohou sehnat práci, systém je prožraný korupcí a ceny potravin dosahují absurdních výšin. Denní realitou jsou masové protesty, rabování a bohužel i smrt. Tu už při nepokojích našlo minimálně dvacet tři lidí, hovoří se ale až o šedesáti obětech. Není známo, zda statistika zahrnuje i desítky vězňů, kteří z pátku na sobotu uhořeli při požáru káznice v Monastiru.

PREZIDENT NA ÚTĚKU

Zuzana Rosáková odlétala z pracovní návštěvy Tunisu právě v okamžiku, kdy prezident složil funkci. To bylo v pátek odpoledne. Bin Alím rozpustil vládu a stihl ještě vyhlásit výjimečný stav. Poté uprchl, pravděpodobně do Kataru. Původně měl namířenou do Evropy, ta mu ale zavřela dveře a odmítla ho vpustit. Z Tuniska ovšem ve stejnou dobu brala čáru  i panovníkova rodina a „někdo“ se tomu snažil zabránit. Se samopalem v ruce.

Jaká konkrétní skupina za převratem vlastně stojí, nebo je hlavním hybatelem událostí prostě „lid“?

Mluvila jsem o tom s manželem a ani on pořádně neví. Ten převrat není nijak organizován, neprobíhá řekněme jako náš Listopad.

Začalo to protesty proti nezaměstnanosti. Absolventi vysokých škol nemohli sehnat práci, aniž by měli známe na správných místech. Jeden ze studentů – mimo hlavní město - se dokonce upálil na protest proti tomu, že mu policie zavřela prodejní stánek, který ho živil. Tím se daly věci do pohybu.

Přepokládám, že je v Tunisu nebezpečno..

Já jsem nebezpečí necítila. Byla jsem v Tunisu fotit. Mezi ateliérem a hotelem jsme se přemisťovali autem. Ulice se mi nezdály nebezpečné, normálně po nich chodili lidi, nicméně jsme museli být v hotelu před osmou večer, protože potom platil zákaz vycházení.

LETUŠKA SE SAMOPALEM

V pátek v podvečer jsi v Tunisu nasedla do letadla směr  Česko se zastávkou v Miláně, co se stalo?

Nastoupili jsem do letadla s tím, že za chvíli odlétáme. Bylo tam plno Italů, pár Tunisanů a z Čechů jenom já a ještě dvě holky. Najednou nám posádka oznámila, že máme vystoupit z bezpečnostních důvodů. Mysleli jsme si, že se jedná o poruchu. Venku čekalo asi šest černých zakuklenců se samopaly, jeden stál u dveří (Z.R. si chtěla  situaci natočit, ale ozbrojenec jí v tom zabránil, pozn.red.). Pak vytáhli jednoho Tunisana a začali ho mlátit. Nám řekli, ať jdeme do autobusu, a rozdělili nás na Evropany a na místní. Toho chlapa drželi asi čtvrt hodiny na zemi s roztaženýma rukama a nohama. Pak dostali informace, že to není ten, koho hledají. Ten pán to vzal docela v pohodě. Pak jsme se vrátili do letadla.

Koho tedy hledali?

Později jsme se dozvěděli, že když jsme se odbavovali, prezident utekl a s ním i jeho rodina, takže si mysleli, že se někdo z rodinných příslušníků snaží odjet do Itálie.

No a ta rychlá rota zakuklenců pracovala pro koho, prezident v té době přece sotva rezignoval...

To jsem také úplně nepochopila, nevím, pod koho ta speciální jednotka příslušela. Už cestou k nám zadrželi dva prezidentovy příbuzné, na to konto se potom vydali hledat dál do našeho letadla. Těžko říct, jestli to byli policisté, nebo vojáci. Asi to ale byla armáda.

AŤ ŽIJE TUNISKO

V letadle potom Tunisané údajně skandovali…

Ano, skandovali „Viva la Tunisia!“. Ještě než jsme vzlétli, křičela jedna z žen něco na vojáky, kteří nás zadrželi. Nejdřív jsem si myslela, že jim nadává, oni ale na její výstup reagovali palcem nahoru, takže je asi podporovala.

V Miláně už bylo všechno bez problémů?

Ne, tam nás znova zadrželi a hledali, jestli na palubě není někdo důležitý. Celá Evropa totiž zakázala bin Alímu vstup na kontinent.

Video z letadla si můžete prohlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=39tEzfL7


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.