Share |

Days of Jerusalem 2015 do Plzně přiváží kulturu z Jeruzaléma, umělci se sejdou v DEPO2015

foto pořadatel akce

Třetí ročník multikulturního festivalu Dny Jeruzaléma/Days of Jerusalem se uskuteční v Plzni jako součást programu Evropského hlavního města kultury 2015 od 19. do 20. června a pak v rámci ozvěn v Praze 21. a 23. června. Připraven je atraktivní program pro různorodá publika a věkové kategorie.
Cílem festivalu Dny Jeruzaléma je sbližovat lidi nad uměním, hudbou či jídlem. A to navzdory rozdílným názorům na politickou situaci. Mezi hosty jsou židé, arabové i křesťané. Přijedou ortodoxní věřící, ateisté, dokonce i umělci z transgenderové komunity," vyjmenovává ředitelka festivalu Marina Šternová.
Už od 3. června hostí kreativní zóna DEPO2015 v Plzni výstavu volného umění a designu (ID)entita. V impozantním industriálním prostoru se sešla díla 30 multi-disciplinárních umělců ze dvou měst – Jeruzaléma a Plzně, kteří se z různorodých perspektiv, na základě odlišných osobních zkušeností pramenících z rozdílných kultur, zabývali svojí identitou. A to prostřednictvím nejrůznějších médií: videa, instalace, animace, sochy, fotky i ilustrace. (ID)entita prezentuje umělecké práce vybrané na základě otevřené výzvy vyhlášené v obou zemích, konkrétně na jeruzalémské vysoké škole Bezalel Academy of Arts and Design a na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara při Západočeské univerzitě v Plzni. Výstavu připravily dvě kurátorky: Danica Kovářová, šéfredaktorka designového a lifestylového časopisu Dolce Vita, a Claudette Zorea, vedoucí katedry módního designu na umělecké akademii Bezalel v Jeruzalémě. Koprodukční výstava (ID)entita v DEPO2015 potrvá do 25. června, otevřena je každý den od 11.00 do 20.00 a pro veřejnost je přístupná zdarma.
Svébytnou součástí výstavy (ID)entita je módní design. V sobotu 20. 6. od 15.00 je na programu módní přehlídka tří jeruzalémských módních návrhářek. První z nich je Hila Shapira, která zkoumá hranice módního průmyslu, jeho omezenou flexibilitu a neefektivnost Podobné otázky jako Hila si ve své kolekci Under Construction klade i Shani Sucovsky. Během workshopu Kreativní techniky současné módní tvorby, který se koná 19. 6. od 15.00, bude o unikátnosti své tvorby podrobně mluvit i návrhářka Adi Yair a také prezentovat techniku šití a přípravy na jednotlivých modelech. Součástí výstavy budou i další workshopy, které proběhnou 20.6. v odpoledních hodinách. Workshopy budou probíhat paralelně v angličtině a češtině a stejně jako na většinu programu festivalu je na ně vstup zdarma.
Další důležitou složkou programu je uvedení grafické novely Mike’s place: Pravdivý příběh o lásce, blues a teroru v Tel Avivu, kterou představí 19. 6. od 10.00 ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje jeden z jeho autorů Joshua Faudem. Joshua Faudem a americký novinář Jack Baxter se před dvanácti lety rozhodli natočit dokumentární film o bluesovém baru Mike´s place na telavivské pláži, ve kterém se potkávala pestrá směsice místních hostů a lidí ze všech koutů světa. Necelý měsíc po začátku natáčení se však bar Mikes Place stal terčem teroristického útoku sebevražedného atentátníka. Komentovaná projekce dokumentu Blues by the Beach proběhne rovněž 19. 6. od 15.00 v DEPO2015 za účasti Joshuy Faudema. Program bude tlumočený do češtiny.
Cestovatelský stand-up s projekcí, nazvaný 40 dní pěšky do Jeruzaléma, do Plzně přiveze poutník Ladislav Zibura – DEPO2015, 19. 6. od 17.00.
Filmová sekce Dnů Jeruzaléma nabídne divákům hned několik výtečných snímků: 19. 6. v DEPO2015 od 17.00 – Tančící Arabové (čtyři nominace na výroční izraelské filmové ceny 2014), od 19.00 – Večírek na rozloučenou (Cena diváků na festivalu v Benátkách 2014), od 21.00 – Poznámka pod čarou (nominace na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, Cena za nejlepší scénář v Cannes 2011). 20. 6. v DEPO2015 od 13.00 – Mít s kým běžet (na motivy knihy Davida Grossmana), od 15.00 – Můj otec můj bůh, od 17.00 – Neklidný a od 19.00 bude filmová přehlídka zakončena evropskou premiérou filmu Režisérova úzkost za účasti samotného autora Dana Wolmana. Vstup na projekce je zdarma, nicméně je třeba se zaregistrovat na stránkách www.daysofjerusalem.com a potvrdit tak svou rezervaci.
Hudební fanoušci by si neměli nechat ujít koncert vokálního tria The Hazelnuts, které zahraje v DEPO2015 19. 6. od 18.45 a 20. 6. od 14.00 a 18.30. Přesná souhra tří hlasů a dobových nástrojů – včetně valchy, kontrabasu a kytary, příležitostně také žesťové sekce – vrátí posluchače na chvíli v čase do New Orleans počátku dvacátého století. Vstup je zdarma
Moderní tanec bude zastoupen premiérou představení s názvem White Piece19. 6. od 20.00 v DEPO2015. White Piece vzniklo spoluprací jeruzalémské choreografky Sofie Krantz s českými tanečníky v průběhu její rezidence v červnu 2015 v Plzni. Vstup je zdarma, podobně však jako u filmové přehlídky je třeba potvrdit svou rezervaci na stránkách festivalu www.daysofjerusalem.com
Celý program Dnů Jeruzaléma završí duel české hip hopové hvězdy REFEW a jeruzalémského rappera Muhammada Mughrabiho, a to v 20.6. ve 21:30 v DEPO2015. Koncert pak zakončí svou zběsilou balkánskou afterparty plzeňský DJ profesor IKEBARA.
Oba dny, 19. a 20. 6., bude v prostorách DEPO2015 od 12.00 do 21.00 otevřena kavárna se stánky prezentujícími jeruzalémské víno a s literaturou týkající se Jeruzaléma, případně knížkami od současných jeruzalémských autorů.
Kompletní program festivalu Dny Jeruzaléma naleznete na stránkách festivalu www.daysofjerusalem.com nebo na facebooku Days of Jerusalem.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.