Share |

David Gaydečka: Vstříc festivalovému komfortu

foto: pořadatel akce

"Neil Young nedávno napsal, že milovníci hudby opustili opravdové hudební fanouškovství v době, kdy svět rezignoval na kvalitu. S příchodem formátu MP3 podle něj začala být hudba diskomfortní, takže si ji člověk neužije jako dřív,“ říká pořadatel Prague Metronome festivalu David Gaydečka a vidí v tom paralelu na hudební festivaly a koncerty. „Rozhodli jsme se jít s naším festivalem vstříc jak kvalitě, tak komfortu. Tak, aby si fanoušek hudební zážitek maximálně užil a nemusel žít potupně dva dny v bahně a jíst u toho párek nebo smažák,“ říká.
 
 
Mluvíte o tom, že se váš festival zaměřuje stejně jako na hudební složku i na komfort a kvalitu. Co tedy děláte jiného, než podobné akce u nás?
Pokud se bavíme třeba o zvuku, tak si myslím, že jsme jediní, kteří si nechali vypracovat  studii akustiky ve veřejném prostoru. Společně s odborníky jsme měřili zvuk v areálu i v celých Holešovicích a vytvářeli podrobné mapy, kudy se šíří. Na základě toho víme, jak přesně postavit pódia, kam je směřovat a jakou techniku využít, aby byl zvukový zážitek co nejlepší. A aby třeba stromy netlumily zvuk. Díky tomu mohu slíbit, že při Stingovi bude zvuk tak perfektní, že si to budou lidé dlouho pamatovat.
 
 
Mluvíte o měření v Holešovicích, jaký bude mít hluk dopad na obyvatele víte?
Myslíme i na ně, i proto jsme studii zadávali. Ale samozřejmě nelze hned všechno zvládnout už letos. V červnu budeme pečlivě měřit, abychom mohli do budoucna nastavit možná opatření.
 
 
Nejvíce lidé na festivalech nadávají na bahno a že si není kde sednout. Jak to bude u vás, promítne se komfort i zde?
Předně musím říci, že náš areál jsme vybírali dlouho a důkladně. Původně jsme chtěli být na Letné, ale nakonec jsme zvolili Královskou oboru, založenou Přemyslem Otakarem II, která má úžasný genius loci a historii. Má to několik výhod. Zdejší stromy například přinášejí stín, lidé si mohou lehnout na trávu a další výhodou je infrastruktura, díky níž u nás bahno nehrozí a bonusem jsou pak pevné záchody.
 
 
A co místa na sezení?
Máme 2000 míst na tribunách a přivezeme ještě dalších 3000 kusů mobiliáře, na který se dá sednout. Metronome tudíž nebude festival, kde stojíte osm hodin a sedíte pouze v trávě, pokud tam nějaká je. Další sezení nabídnou samozřejmě komfortní a gastro zóny. Rád bych zmínil i to, že nám díky tribunám uvnitř vznikl přirozený amfiteátr. Takže na Metronome bude podle nás lepší atmosféra než třeba někde na festivale na letišti. Navíc nabízíme vnitřní prostory, které pojmou 4000 lidí a kde může hrát hudba až do rána.
 
 
Co by mělo podle vás lidi přimět koupit si lístek kromě hudební nabídky?
Nabízíme v Česku ojedinělý festival, který těží například z toho, že nabízí městský festival se službami a pohodlím, které poskytuje pouze město, a na který lze zajet třeba městskou hromadnou dopravou z jakéhokoliv hotelu. Na druhou stranu areál, umístěný částečně v zeleni i v zábavním parku, navodí správnou festivalovou atmosféru. Komfort podtrhne i wi-fi, dostatek barů, krátké fronty na jídlo a pití, úschovny, osvětlení v areálu, kemp s výhledem na pražské památky, posílené MHD spoje nebo pestrá nabídka jídel včetně vege, bio a specialit. Navíc letos zavádíme info ledky s informacemi o odjezdu městské hromadné dopravy. Na ledkách v areálu budeme hudební fanoušky informovat i o tom, jak se zaplňují scény, z jakých stran je víc místa a budeme přinášet i harmonogramy koncertů nebo informace o aktuálním počasí. Hlavně nás zajímá názor našich návštěvníků, chceme lidem vnuknout, že mají řešit, jaký servis od festivalů očekávají.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.