Share |

David Černý má k padesátinám knihu

V roce padesátin Davida Černého vychází kniha, jež chce být živým pohledem na Černého témata, obsese, průšvihy a přínosy. Kniha David Černý – Fifty Licks právě vychází u Nakladatelství Paseka.
 
Autor knihy Jan H. Vitvar a David Černý knihu osobně představí ve čtvrtek 15. června v 19 hodin v brněnské kavárně PRAHA / Fórum pro architekturu a média v rámci výstavy KMENY 90, jejíž součástí je i Černého slavný růžový tank.
 
„Máloco je v současném českém umění tak naivní jako představa, že přece všichni vědí, kdo je David Černý a čím se zabývá,“ říká autor knihy Jan H. Vitvar. Ani Fifty Licks není klasickou monografií, je to přiznaně subjektivní pokus podívat se na Černého tvorbu a život tak, jak se jeví člověku, který má k němu docela blízko a který měl možnost mu u řady realizací od začátku koukat pod ruce.
 
Kniha neprovází umělcovým dílem chronologicky, ale pomocí klíčových témat. Ať už jde o českou historii, zbraně, násilí, auta, rychlost, sex nebo o jeho nerealizované věci či koketování s divadlem, filmem, designem a provozováním klubů a galerií. A taky jak se jeho tvorba jeví samotnému Černému. Protože sám Černý má rád rockerskou stylizaci, kniha je i svým čtvercovým formátem podobná hudebním elpíčkám. Každá kapitola je pojmenovaná podle desky Černého oblíbených Rolling Stones, ostatně i samotný název knihy ke slavné kapele odkazuje.
 
Publikace zabírá jeho tvorbu z let 1987 až 2017, úhrnem tedy třicet let. „Jiní výtvarníci v jeho letech mají za sebou i přes mnohem menší dílo obsáhlé monografie a retrospektivy, kde je všechno dopodrobna rozebráno a interpretováno, tvorba, život i dobové souvislosti. David se jim dosud bránil,“ vysvětluje Vitvar.
 
Každý zná mystifikaci s Entropou, Mimina šplhající po Žižkovské věži, případně klikující London Booster a vztyčený Fakáč, namířený na Pražský hrad. Kniha ovšem představuje i ta umělcova díla, jež se z nejrůznějších důvodů nedočkala tak široké pozornosti, případně ani realizace. Doprovází ji množství dosud nepublikovaných fotografií a dalších archivních materiálů.
 
„Jeho práce rezonuje v každém a s každým, opravdu těžko se ignoruje, a to možná i proto, že je naservírována do veřejného prostoru s takovou drzostí. Naprosto obdivuhodným faktem je i pro mne ovšem to, že Černý se nezdráhá aplikovat tuto svojí striktnost i na institucionální prostředí,“ říká hudebník a také autor předmluvy Vladimir 518.
 
Kniha Fifty Licks je nejen příběhem jednoho vzdorovitého autora, ale i příběhem vývoje české společnosti, kterou Černý svým dílem neustále komentuje. „Ať už zvolím jakoukoli strategii, jak k jeho osobnosti a umění přistoupit, vždy se budu v dobrém i špatném potýkat s tím, že se mu podařilo ze sebe samotného už v průběhu své tvůrčí dráhy vytvořit solitérní fenomén, ke kterému by se v českém umění těžce hledala analogie,“ dodává Vladimir 518.
 
Jan H. Vitvar (1977) vystudoval žurnalistiku na FSV UK. Pracoval jako výtvarný kritik v deníku MF DNES, poté řídil kulturní oddělení týdeníku Nedělní svět, od roku 2006 je šéfem kulturní rubriky týdeníku Respekt. V roce 2012 vydal knihu o svém dědovi, legendě československého motorismu, nazvanou Antonín Vitvar - 20 let na Jawě a Nortonu.
 
David Černý – Fifty Licks
Jan H. Vitvar
240 stran, 399 korun
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.