Share |

DAS BUCH: po desáté na veletrhu Svět knihy Praha 2016

foto: pořadatel akce

Program autorských čtení německých, rakouských a švýcarských autorek a autorů se letos koná po desáté. Uvede dva nové překlady: román o Raineru Mariovi Rilkovi a malíři Chaimu Soutinovi. Sobotní diskuzní pořad se ptá: jak napsat dobrý román?
 
Román Koncert bez básníka Klause Modicka (česky v překl. T. Dimtera nakl. HOST) vyšel v Německu loni a stal se brzy bestsellerem. Příběh o přátelství secesního umělce Heinricha Vogelera a básníka Rainera Marii Rilkeho, inspirovaný slavným obrazem, si na pozadí dobových událostí klade nadčasové otázky umělecké tvorby.   

Poslední cesta Chaima Soutina Ralpha Dutliho (česky v překl. Magdaleny Štulcové nakl. Archa) je autorovou prvotinou, po vydání si získal kritiku i čtenáře. Osud slavného expresionisty líčí optikou jeho posledních dní za druhé světové války, kdy se pro svůj židovský původ musí skrývat.

Kritika ideologií a mediální manipulace je hlavním tématem tvorby Kathrin Röggla. Přední rakouská prozaička a divadelní autorka představí v Praze knihu die alarmbereiten (volně jako alarmisti).
Význam digitálních médií je dnes nezpochybnitelný. Internet nabízí možnosti jak autorům, tak jejich čtenářům. Do jaké míry mají tyto okolnosti vliv na literární tvorbu?  Jaké místo zaujímá v německy psané literatuře humor? Na tato témata bude diskutovat Alice Horáčková se zástupci nastupující autorské generace Dagny Gioulami, Cornelií Travnicek  a Jochenem Schmidtem.

Knihy všech autorů naleznou zájemci na stánku Goethe-Institutu, který také představí aktuální novinky německy psané literatury a knihy pro děti a mládež.

Projekt Das Buch připravují společně: Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a – za podpory Präsenz Schweiz – Švýcarské velvyslanectví. Nově program doprovází kresba Jiřího Slívy. 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.