Share |

DAS BUCH opět přestaví německy píšící autory

V rámci veletrhu Svět knihy se letos již po jedenácté přestaví německy psaná sekce DAS BUCH. Výrazní němečtí, rakouští a švýcarští autoři a autorky budou číst ze svých děl a diskutovat na téma „Jak napsat dobrý román“. Čtenáři se mohou těšit např. na Němce André Kubitscheka, na ve Švýcarsku žijící Meral Kurayeshi nebo na Rakušanku Olgu Flor.
 
Schwerinský rodák Gregor Sander, známý i u nás svou povídkovou knihou Zimní ryby, představí překvapivý román Co by bylo (vyšel aktuálně česky v překladu T. Semotamové). Vypráví v něm příběh Paula, Astrid a jejich dovolené v Budapešti. Tato cesta vrací do hry východoněmeckou minulost, která životy dvojice hlavních postav stále ovlivňuje. 
 
V románu Ich in Gelb (Já ve žlutém) se výrazná vídeňská spisovatelka Olga Flor coby vypravěčka v první osobě prosadí pod jménem „nextGirl“ jakožto bloggerka módy s pěkně proříznutými ústy, která své soudy píše bez obalu. 
 
Autorské čtení, moderovanou debatu a autogramiádu nabídne také švýcarský spisovatel Daniel Goetsch, jehož nejnovější román Ein Niemand (Nikdo) se z velké části odehrává v Praze. Tom Kulisch, hlavní postava této knihy, se náhodou stane svědkem smrtelné dopravní nehody. Přivolanou lékařkou je považován za bratra zemřelého, což je Tomovi impulsem k úniku z jeho současného života. Překvapivě lehce se stává Ionem, žije v jeho pražském bytě a stýká se s jeho přáteli. 
V rámci workshopu „Jak napsat dobrý román“ se představí mj. postupimský rodák André Kubitschek, jehož působivý román Skizze eines Sommers (Skica jednoho léta) byl vybrán mezi šest nominovaných na Německou knižní cenu 2016. Ve Švýcarsku žijící spisovatelka Meral Kureyshi se narodila v r. 1983 v městě Prizren, které je dnes součástí Kosova. Po studiu na Švýcarském literárním institutu založila v Bernu ateliér poezie (Lyrikatelier) určený dětem. V Praze představí svou prvotinu Elefanten im Garten (Sloni v zahradě). 
 
V knize Angeliky Reitzer (*1971, Štýrský Hradec) Wir Erben (2014) přebírá hlavní protagonistka Marianne lesní školku po babičce, která ji nechá samotnou se vším, co zde má své kořeny: široce rozvětvená rodina, rodinné historky, minulost i přítomnost.
 
Knihy všech autorů naleznou zájemci na stánku Goethe-Institutu, který také představí aktuální novinky německy psané literatury a knihy pro děti a mládež. 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.