Share |

Custo Barcelona: šaty tak krátké, až to šaty nejsou

foto Bella Brutta

Inspirace architekturou a geometrické potisky vládnou nejnovější kolekci Custa a Davida Dalmauových pro jaro/léto 2011. Zdůraznit ženskou krásu a přitom neztratit volnost pohybu. S takovým záměrem tvořil Custo Dalmau svou kolekci pro nadcházející sezonu. Na český trh ji právě teď uvádí Bella Brutta.

Skloubit krásný vzhled s praktickou stránkou každodennosti bylo hlavní myšlenkou přehlídky na Týdnu módy v New Yorku, kde Custo Barcelona představila svou novou kolekci. Nejrafinovanější kousky z luxusních řad Custo Barcelona a Lowxury jsou kombinovány stejně zábavným způsobem, jako v řadách Custo Line a Custo Jeans. A tak se stalo, že i ty nejzákladnější kolekce obsahují sofistikovanější řady a propracovanější detailya používají nové materiály doposud vyhrazené luxusnějším modelům. A naopak modely z řady Lowxury se otevírají všednímu dni; kombinují lesk s džínovinou a zároveň jsou pohodlnější a lépe nositelné.

KOLEKCE V NEUSTÁLÉM POHYBU

Šaty se zkracují tak, že jsou snadno zaměnitelné s tunikami. Tvary ztělesňují pohyb a využívají přitom řasení, volánů a plných sukní. Pytlovité šaty na ramínkách z bižuterie se vlní pod geometrickými střihy na prsou a obnažených ramenech. Záhyby a falešné plisování vytvářejí rozvlněné siluety, které se neustále mění s každým pohybem těla. Trička a úplety odhalují postavu hlubokými výstřihy, plavkovým zapínáním na zádech a netopýřími rukávy... jakoby se nemohly rozhodnout, zda ukázat bok či pas. Objímají postavu jediným kusem oděvu nebo splývají ve vrstvách – ale nikdy nejsou statické. Mohou být v délce tuniky, rozšířené, asymetrické – anebo dokonce plisované.

Proměnlivé linie se uplatňují u propínacích svetrů, tenkých svetříků, barevných háčkovaných bolerek či nylonových bund lehkých jako pírko. V klidu zůstávají pouze kabáty střižené z nádherných materiálů se strukturou drahokamů, tkaniny inspirované tvídovým károváním či čalounickými látkami. Z nich vyrábí Custo letní kabátky, čínské kabátce, punkové vestičky a na míru střižená pařížská saka.

Sukně kombinují materiály, chaotické plisování a zvonový střih, aby ještě umocnily dojem neustálého pohybu. Jsou v délkách mini či krátkých, jejich dolní lem se asymetricky zvedá od úrovně kolen. Áčkové sukně inspirované padesátými lety jsou zdobeny vyšívanými rozetami nebo patchworkem z retro materiálů s naivními vzory. Ty nejbláznivější z nich mají pásky pobité cvočky nebo jsou protaženy gumičkami v horizontálních pruzích.

Kolekce obsahuje také úzké džíny a množství legín. Pro odvážnější nositelky tu jsou harémové kalhoty. Šortky, které letos nesmí v šatníku chybět, jsou z džínoviny, hedvábí a bavlny, ozdobené různobarevnými prýmkovými lemy.

CHAOTICKÉ POTISKY

V této kolekci dominují vzorům emoce. S pomocí kreativní geometrie tvary mizí a pocity zůstávají. Barvy vytvářejí cákance, spirály, kapky či graffiti, které postrádají zřetelné tvary. Tvoří celý vesmír zdobený strukturami, síťováním a stínováním.

Vzory se donekonečna vrství na sebe; kde byla kdysi tvář, je teď pouhá stopa, která se ztrácí v psychedelických cákancích, kde býval grafický vzor, je teď jen šmouha. Batikování působí jako filtr, zatímco kresby technikou trompe-l'oeil působí optické klamy a zmatek. Pruhy mizí ve švech a pohrávají si s kombinací matného a lesklého efektu lamé (pozn.: příze obsahující kovové nitě). Jsou to barevné emoce, originální a dosud nespatřená plátna. Je to potvrzení síly imaginace – té nejčistší esence DNA značky Custo Barcelona.

BAREVNÝ KOKTEJL

Živé a jasné barvy. Pastelové tóny tvoří jemný koktejl z mandlí v cukru, šrncnutý neutrálními barvami, jako jsou tělová a nové odstíny šedé a krémové. Tato klidná škála, vycházející z odstínů růžové, slézové, broskvové, jemně zelené a akvamarínové se často kombinuje se světlými tóny, jako jsou vanilková, krémová či slonovinová, a mísí se ve větší části kolekce s černými a neónovými akcenty, které této směsi dodávají elektrický náboj. Jiskry fuchsiové a jasně modré, divoké oranžové a nádherné odstíny zelené, žluté a fialové dobarvují pastelové vzory a propůjčují jim další perspektivu – překrývání odstínů.

OŽIVLÉ DETAILY

Kombinování mnoha různých prvků je pro Custo Barcelona typické. Každá další sezona přináší nové prvky. Výšivky, figurativní patchwork, emblémy, prýmkové stuhy, krajkové lemy a lesklé třásně ohromují svou schopností oděv oživit a vytvořit neokoukané efekty. Pro tuto sezonu jsou typické řetízkový steh, krajkové stehy v zářivých barvách, které ozvláštňují lemy a pas, záplaty z drátěnky, malé volánky z lamé a veliké krystaly použité na ozdobné brože, cvočky a lemování.

Pásky, které jsou součástí tunik a šatů, jsou spleteny z proužků různobarevné bavlny či kůže v metalických odstínech. V kolekci najdete i kovové šupinky, třpytivé krystaly, zdobené lemy vyrobené z metalické stuhy nebo z pletené látky.

Kabelky, pásky, botičky... Kolekce doplňků Custo Barcelona nabývá na významu. Z počátku to bylo jen několik kousků, jež měly vhodně doplnit image značky, pro nadcházející sezonu však Custo Dalmau navrhl rozsáhlou kolekci kabelek a peněženek, bot i sérii oděvních šperků, šátků a šál.

S humorem sobě vlastním přichází se sérií malých i velkých prošívaných kabelek pro denní nošení z exkluzivního lesklého mikrovlákna. Večerní obdélníkové kabelky jsou vytvořeny z fazetových čtverců krystalu s řetízkovými uchy. V kolekci jsou i minikabelky v retro stylu lemované peřím a pajetkami nebo kožené minikabelky v zářivých metalických barvách. Pro denní nošení je v kolekci nekonečné množství možností:tištěné nylonové tašky, cirkusové pytlovité kabelky, dvoubarevné tašky přes rameno vyvedené v lesklé tkanině s černými popruhy, „folklórní“ kolážové tašky, brašny všech velikostí a tvarů, stejně jako řada peněženek, taštiček na drobné či tašek na notebook, které lze přeměnit na sportovní či cestovní kabely.

Zvláštní pozornost si zaslouží pásky. Kožené s řetízky či textilní s řetízky, s plastovými očky v zářivých barvách. Pružné šerpy zdobené korálky i splétanými metalickými látkami či kůží. Všechny řetízky lze nosit jako náhrdelníky, přesto v kolekci najdete i náhrdelníky vytvořené z geometricky tvarovaných kousků lepenky, dřeva a plastu a umělohmotných či kovových korálků. Pak jsou tu přívěsky na kabelku či mobil, květinové brože a drobné letní náramky.

Řada obuvi původně zahrnovala pouze tenisky. V nové kolekci najdeme tenisky odrážející potisky a barvy z hlavní kolekce, ale také jednoduché sandály s typickými vzory a barevnými gumovými pásky mezi prsty. Nechybí botky s dřevěnou podešví na podpatku kombinující kůži a semiš s kovovými řetízky nebo lemované masivními švy z plastové bužírky v neonových barvách.

Modely z nové kolekce Custo Barcelona najdete exkluzivně v showroomu Bella Brutta v pražských Nuslích, na adrese Kloboučnická 13.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.