Share |

ČTENÍ Z DENÍKŮ POLÁRNÍKA NANSENA PŘEDSTAVÍ JEDINEČNÉHO HRDINU

foto nationalbiblioteken / Skandinávský dům

 
 
„ŽIVOT SE STANE SNESITELNÝM, JAKMILE MÁ CÍL“
ČTENÍ Z DENÍKŮ POLÁRNÍKA NANSENA
 
 
„Byl jediným evropským hrdinou v naší době,“ prohlásil o něm svého času Romain Rolland. O kom? O Fridtjofu Nansenovi, slavném polárníkovi, který jako první přešel Grónsko na lyžích, vydal se na lodi i pěšky k severnímu pólu, angažoval se v boji za lidská práva a získal Nobelovu cenu za mír. Čtení z Nansenových dramatických deníků, napsaných během polární výpravy v letech 1893-1896, nabídne 6. února Skandinávský dům.
„Před stopětatřiceti lety vyrazil norský polárník Fridtjof Nansen na jednu
z nejproslulejších objevitelských cest všech dob. Na legendární lodi Fram, schopné vydržet tlak ledových ker a přezimovat v zamrzlém moři, vyplul vstříc severnímu pólu,“ komentuje Michal Švec ze Skandinávského domu.
Nansenovi (1861–1930) tehdy nešlo o pouhé dobrodružství či o snahu získat pro sebe vavříny objevitelského prvenství. Byl vědcem, jenž přišel s odvážnou teorií: jeho plánem bylo nechat Fram zamrznout do ledových ker a nechat se k severnímu pólu unášet oceánem, využít pohybu ker jako dopravního prostředku. Když se po dlouhých dvou letech ukázalo, že loď severní pól mine, vyrazil Nansen k nejsevernějšímu bodu planety
s poručíkem Johansenem se saněmi taženými psy po svých. Pól sice nakonec nedobyl, ale jeho expedice dosáhla 86° severní šířky a téměř o tři stupně překonala dosavadní nejsevernější bod dosažený člověkem. Nansen se svou odvahou a neotřelým plánem zapsal do dějin světových objevů.
Tříletou výpravu popsal Nansen v obsáhlých denících, které jsou stejně strhující
i poetické jako severní krajina pokrytá věčným ledem. A právě z těchto deníků, které vyšly česky již rok po ukončení výpravy v roce 1886 pod názvem Na severní točnu, budou třetího února v Avoid Floating Gallery na pražské náplavce číst Martin Severýn
a Michal Švec. Dobrodružné čtení ze země sněhu a ledu doplní neméně poutavé dobové fotografie.
 

  1. Co? Na severní točnu. Čtení z deníků polárníka Fridtjofa Nansena

Kdy? 6. února 2018, 19:30 hodin
Kde? Avoid Floating Gallery (Náplavka, Praha 1)
Vstup volný
Další informace viz www.skandinavskydum.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.