Share |

ČRo Jazz Fest: Stará paní omládne funkem

Raphael Wressnig
Raphael Wressnig. Foto pořadatel akce

Dějištěm jednodenního festivalu (18. 12.) se stane znovuotevřený pražský klub U Staré paní, vpravdě legendární místo jazzu zaslíbené, které po zásadní rekonstrukci opět naplno swinguje. Tím ovšem výčet dobrých zpráv zdaleka nekončí. Tou hlavní informací je, že dramaturgie letošního ročníku Jazz Festu je opět na standardně vysoké úrovni a těšit se tudíž můžete na hodně výživný začátek posledního (tj. posledního šíleného!) předvánočního týdne.

Z Rakouska se svým triem dorazí kritikou i fanoušky ceněný pianista David Helbock. V zádech má nové album Into the Mystic a zvukovou paletu klavírního tria neváhá kořenit např. využitím basového ukulele. Chcete ukázku? Fajn, TADY JE

Funk-soulového varhaníka Raphaela Wressniga, u kterého jeden nikdy neví, co s nástrojem (v dobrém!) provede, už čeští fanoušci také znají. Jeho přístup k instrumentu je občas zdravě intenzivní. Pravda, do varhan už kdysi s gustem sázel kudly třeba Keith Emerson, kytaru v případě potřeby zapaloval i Jimi Hendrix. Wressnig takový "absolutní zápal" pro hudbu uznává také. Existují důkazy, že v interpretačním zaujetí po svém nástroji nejen skáče a tančí, ale hudební plameny svých chytlavých groovů neváhá podpořit i ohněm reálným (sledujte např. TADY). "Show v jeho podání nicméně nikdy není na úkor kvality," zdůrazňuje Petr Vidomus, hlavní dramatrug Jazz Festu. Takže se nebojte. Hudba především!

Zatímco Wressnig jako svůj vzor jmenuje třeba proslulého Johna Medeskiho, česká formace Molotow Moloch Quartet se zhlédla mimo jiné v košatých The Bad Plus nebo v Marku Guilianovi, kterého jsme kromě jeho společných koncertů s Avishai Cohenem mohli zažít mj. i v hodně rozjetém duu s Bradem Mehldauem. Koktejl Molotow Moloch Quartetu je navíc smíchán z mnoha stylových ingrediencí, pro oba rakouské kolegy (i pro všechny přítomné) tak budou důstojnými festivalovými "uvaděči". K ochutnávce TUDY

Rakousko-český jazzfunkový triumvirát rozvibruje Starou paní v pondělí 18. prosince 2017 od 19:00 hodin. Agilní stanice Český rozhlas Jazz, která se žánru s pílí sobě vlastní věnuje 24 hodin denně už od roku 2011 (za což díky!!) sice z akce zřejmě pořídí záznam, ale musíte uznat, že být přímo u toho, tomu se žádná nahrávka nevyrovná. Doporučujeme. Požární dozor už se těší, my také!

Vstupenky ZDE.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.