Share |

Contempuls, festival soudobé vážné hudby proběhne v La Fabrice 8-25. listopadu

Contempuls, festival soudobé vážné hudby se během sedmi let své existence stal sebevědomým, doopravdy mezinárodním festivalem s jasně vyhraněným profilem, věrným a překvapivě různorodým publikem. Praha nyní očekává jeho osmý ročník, který ze všech dosavadních přinese největší počet světových premiér. Bude jich celkem sedm: pět od českých autorů a dvě irského skladatele Kevina Volanse.
 
Nicméně Contempuls není pouhou přehlídkou nového, neznámého a neprozkoumaného. Tak jako v uplynulých letech přinese řadu děl vzniklých v nedávné minulosti, která se v zahraničí stala součástí hudebního života, zatímco na českou premiéru z toho či onoho důvodu doposud čekala. Patří k nim třeba hodinový cyklus deseti kánonů Schnee Hanse Abrahamsena, o kterém se krátce po premiéře začalo mluvit jako o jednom z nejzásadnějších hudebních počinů 21. století, nebo komplexně-ambientní Oort Cloud Jexpera Holmena. Oba dánští skladatelé, stejně jako Kevin Volans, přijedou na pozvání festivalu do Prahy.
 
Nejlepší možné provedení v podání povolaných interpretů, úzce spojených s konkrétními skladbami, zůstává hlavním mottem festivalu: je to případ britského klavíristy Iana Pace a hudby Michaela Finnissyho a Horatia Radulescu, švédského perkusionisty Jonnyho Axelssona a tvorby Kevina Volanse nebo francouzského fagotisty Pascala Galloise, pro kterého vznikla ikonická Sequenza XII Luciana Beria. Festival navazuje na předchozí spolupráci se soubory PKF -  Prague Philharmonia, Prague Modern  a ensemble recherche. Vůbec poprvé letos festival představí platformu nazvanou Contempuls Lab, otevřenou mladým souborům a projektům překračujícím hlavní dramaturgickou linii, v rámci které vystoupí slibný Ensemble Terrible postavený na půdě pražské HAMU.
 
Contempuls 8, La Fabrika 11. – 25. listopadu, /WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.