Share |

CONTAIN[ERA] EXPO: Osm výstav na jednom ostrově

Po putovní části, která proběhla zároveň v osmi evropských metropolích, se všech osm instalací v kontejnerech přesouvá do pořadatelského města Prahy na ostrov Štvanice. Od 24. 10. do 7. 11. 2015 bude mít pražský divák možnost zhlédnout všechny výstavy a prozkoumat tak celý rozsah projektu v jednu chvíli, na jednom místě. Součástí dvoutýdenní výstavy bude i dvoudenní odborná konference s účastí vystavujících umělců, galeristů a teoretiků z participujících států. Nebude chybět ani bohatý doprovodný program.
 
Dvoutýdenní společná výstava představuje vyvrcholení putovní fáze. Do Prahy, centra impulzu celého projektu, se sjedou všechny výstavní kontejnery, vystavující umělci, galeristé, kurátoři, teoretici a další erudovaná veřejnost z partnerských zemí. Na společném sympoziu zúčastněných umělců současně vznikne poslední, devátý kontejner jako kolektivní dílo všech participujících umělců.
 
Instalace kontejnerů osadí špičku ostrova a bude kopírovat mapu měst zúčastněných partnerských zemí. Jednotlivé výstavy (Adéla Součková (CZ), Dionýz Troskó (SK), János Brückner (HU), Karol Komorowski (PL), Angela Kaisers (DE), Lukas Troberg (AT), Till Könneker (CH) a Carlo Zanni (IT)), budou reprezentací potenciálu mladého evropského multimediálního umění.
 
Součástí slavnostního zahájení Contain[era] EXPO v Mystic Skate parku, 24.10. od 18:00, bude bohatý hudební doprovodný program, například Dj Eva Porating,  Dj Jorgos a další. Pro diváky bude zážitek mimo jiné obohacen o interaktivní video-instalaci italského umělce Carla Zanniho.
 
V rámci Contain[era] Expo proběhne 25. a 26. 10. ve Vile Štvanici série přednášek.
Z Paříže do Prahy přijede přednášet renomovaný teoretik Gregory Chatonsky. Účastní se i Srb Kristian Lukić, zakladatel Institutu flexibilní kultury a technologie. Německá teoretička Lorena Juan povede rozhovor s participující umělkyní Angelou Kaisers o disciplinární pasivitě a reprezentaci genderu v lidových vyprávěních. Bude promítáno multimediální dílo-přednáška švýcarského kurátora Fabiana Schmida a umělce Tilla Könnekera z Curychu, zkoumající ztvárnění současné imigrační politiky ve videospotech na portálu YouTube. Vystoupí Václav Jánoščík, filozof a kurátor, zabývající se objektově orientovanou ontologií, a další teoretici jako například Bea Istvankó z Budapešti, či Polka Karolina Plinta. Přednášky budou doplněny prezentacemi jednotlivých zúčastněných galerií z osmi evropských metropolí.
 
Program EXPA bude doplněn o rozměrnou prostorovou instalaci architektonického studia H3T nazvanou „Contain[ERA] Structure“ a o workshop vedený Zdenkou Švadlenkovou „Výtvarná reinterpretace skrze nová media“ 1. 11. ve Vile Štvanice. V rámci zakončení EXPA zahraje 7. 11. slovenská kapela Katarzia.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.