Share |

Cocina Rivero: hranice volná

foto Cocina Rivero

Na doporučení jsme se zašli podívat do zapadlého dvorku v Soukenické ulici v centru Prahy. Objevili jsme vstupní bránu do jiné mentality, mexické pohody. Jmenuje se Cocina Rivero a je to škola vaření mexické kuchyně.
Rozhovor nám poskytl její šéf Emmanuel Rivero.
Jak vznikla Cocina Rivero?
Začalo to jako sranda s kámošem z Mexico City. Já jsem v ČR 6 let, původně jsem neměl v plánu být učitelem vaření. Když jsem ukončil business management na univerzitě v Mexiku, pracoval jsem v personální agentuře. Jet do ČR byla pro mě příležitost cestovat a poznat jinou zemi, jinou mentalitu, jiné počasí. Pak jsem začal pracovat v oboru, na který jsem měl vzdělání, ale moje hobby bylo vaření, vařil jsem pro kamarády a kolegy. Někdy i pro 30 lidí z kanceláře. Všem se to líbilo, byl jsem rád, protože mexické jílo v Praze, mno...
SUROVINY JSOU ZÁKLAD
Chtěla jsem se právě zeptat, jak vidíš mexické restaurace tady, někdy neužívají původní suroviny.
Tak přesně to začalo, začal jsem hledat suroviny. Způsob, jak vařit s tím, co tu je, a je to zdravé a dobré. Jednoho dne dne se mě kamarád zeptal, jestli bych nechtěl vyučovat vaření - já vařit uměl, ale učit jiné je něco jiného, musíš přimět lidi, aby se cítili sebejistí vařit si doma.
Zkusil jsem to, jednoho dne jsem se rozhodl,  že to bude moje obživa, skončil v práci a připravil jsem tohle místo. Začali jsme fungovat před několika měsíci.
Kolik stojí kurz u vás? 
1900 korun za 4 hodiny včetně surovin, receptů a instrukcí a drinků. Podáváme totiž i welcome drinky - lidi si před vařením daní jednu skleničku, ne víc; nechci jen učit, ale chci, aby lidi nabrali nové kontakty. A v ČR nejsou lidi moc otevření, dostanou proto margaritu nebo tequila sunrise a pak se stanou sebejistějšími, uvolní se, vzájemně se poznají... chci, aby se tu cítili dobře a relaxovali.
Máte tu jako vyučující i jiné kuchaře.
Ano, máme hostující kuchaře, učí vařit i českou kuchyni. Zákaznící se o to zajímali, takže máme i francouzské a italské kuchaře, případně argentinského, který učí autentickou argentinskou kuchyni, a ženu z Libanonu, která učí jejich styl vaření. Nasloucháme klientům a podle jejich požadavků se řídíme.
ZAVAŘIT SI
Kolik se k vám vejde lidí?
10 maximálně, každé z našich stanovišť je pro dva lidi, uprostřed je kuchař. V některých školách vaření jsou lidi namačkaní, ale my chceme, aby si všichni zavařili.
Kdo jsou vaši klienti?
Většinou lidi od 30 let, muži i ženy, ale máme i skupiny z firem - třeba z PPF.  Obvykle to jsou lidi z kanceláří, z korporátního světa. Neptám se, odkud jsou, pokud to neřeknou sami.
Teď nabízíme i kurzy pro kuchaře, kteří vaří v mexických restauracích, ale to není náš hlavní obor podnikání.
Kde sháníte suroviny?
V praze je několik dodavatelů, kteří je prodávají, máme třeba firmu, která má v sortimentu tortillas, moučné i kukuřičné, dodává je i do restaurací. Nepoužíváme polotovary nebo salsu z plechovek.
Učíte klienty dělat vlastní salsu?
Ano, máme 3 kurzy mexického vaření, učíme i to, jak dělat salsu, guacamole...
DO GUACAMOLE PEPŘ NEPATŘÍ
Co podle tebe patři do správného guacamole?
Oloupané avokádo, čerstvý koriandr, cibule, rajče, střik limetkové šťávy. Ne pepř a ne česnek, může být čerstvá paprička jalapeňo, pokud máte rádi ostrá jídla, ale nemusí.
Co ještě nabízíte?
Příležitostně chodím k lidem domů - občas klienti zavolají, zda bych nemohl pro jejich rodinu nebo přátele udělat privátní kurz. A pokud mají dost velkou kuchyň, můžu přijet. Vezmu suroviny, zjistím, zda mají vše potřebné, a jedu. 
Také děláme narozeninové party, jedna dáma si tady udělala večírek pro přátele, protože má malý byt.
Plánujme tu na dvorku i zahrádku, chceme mít v čelní straně budovy posuvné dveře. Přes den tu ale parkují auta až do 17.30 a kurzy začínají obvykle v 17.30, takže tu lidi už auta nenajdou.
ŠTĚSTÍ VE STÁJI
Byla rekonstrukce prostor náročná?
Ne, bylo to tady takové, jak vidíte. Byly tu původně stáje, takže ty výklenky ve zdech byly pro vodu pro koně. Moc se nám to tu líbí.
Má to tu speciální styl haciendy, jen jsme postavili kuchyň, zbytek šel snadno, pouze ventilace a elektřina byl oříšek.

Soukenická 23, 110 00 Prague, Czech Republic 
http://www.facebook.com/CocinaRivero

 

http://www.cocinarivero.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.