Share |

Cimrmani slaví 50: Bude kniha, vinyly, DVD...

Supraphon potěší fanoušky Divadla Járy Cimrmana, které letos na podzim oslaví půlstoletí své existence, zcela mimořádným dárkem v podobě Kolekce všech 15 her na 16 LP. Tento jedinečný a nevídaný soubor vinylových desek vyjde 7. října 2016 v limitované edici číslovaného nákladu 500 kusů. „Jde o mimořádný počin, a to nejen omezeným počtem vydaných 16 LP boxů, ale i tím, že nahrávky pěti her se dostávají na vinyl vůbec poprvé! Originalitu 16 vinylových desek ještě podtrhne remastering z původních pásů a bohatě vypravené obaly právě těch her, které zatím vyšly jen na CD,“ dodala producentka vydavatelství Supraphon Naďa Dvorská. „Vnímám to, jako když na parkoviště plné moderních aut dorazí krásný veterán. Obaly vinylových desek jsou pro výtvarníka lepší příležitostí, než jakou nabízejí cédéčka, a Jaroslav Weigel si na všech dal záležet. Pokud jde o kvalitu nahrávky, zvukoví labužníci tvrdí, že nahrávka na vinylu je prý plastičtější. Nevím, ale jelikož jsem sám veterán, ten návrat je mi sympatický,“ uvedl Zdeněk Svěrák a svoji úvahu ještě doplnil: „Pro skalní příznivce našeho divadla je to myslím pěkný dárek. Odhaduju, že se jich najde dost, aby ten limitovaný náklad nezůstal na skladě.“

Předtím, již 2. září, vychází speciální DVD Cimrman sobě aneb Odhalení pamětní desky z platiny. Jde o televizní záznam z roku 1991, který vznikl u příležitosti předání Platinové desky Supraphonu za 450 000 prodaných zvukových nosičů Divadla Járy Cimrmana. Mimořádné představení se odehrálo v tehdejším Divadle hudby a Ladislav Smoljak se Zdeňkem Svěrákem k této příležitosti sestavili pásmo ukázek z jednotlivých her.
 
Souběžně vychází také kniha vzpomínek s přiloženým DVD. Jmenuje se Půlstoletí s Cimrmanem a vydává ji Paseka.

 
Unikátní knížka, která vychází při příležitosti padesáti let Divadla Járy Cimrmana, přibližuje obrazem i textem neznámou tvář divadelního souboru. Na přiloženém DVD čtenář najde vzpomínání na Ladislava Smoljaka nad jeho hrobem, tanec z Labutího jezera v podání kulisáků, záznam ze zkoušky na České nebe nebo video z oslavy 25. výročí divadla, které se účastnil také Václav Havel.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.