Share |

Chvála Vídně

Aktuální výstava v nové galerii Křehký se nese v duchu starosvětské rakouské metropole. Chvála Vídně  náleží především slavné vídeňské sklárně Lobmeyr a také unikátním projektům českých i rakouských designérů pro Vienna Design Week: City Shades Maxima Velčovského, Zpátky do dětství od studia Olgoj Chorchoj a Rumkugelbahn v podání vídeňského dua mischer’traxler. 

(Naši aktuální reportáž nejen o výstavách ve Vídni najdete mimochodem zde.)

Lobmeyr patří ke klenotům mezi sklárnami. Jejími pecemi od roku 1823 prošly návrhy největších světových designérů, od Adolfa Loose či Josefa Hoffmanna až po současné tvůrce, jako jsou Claesson Koivosto Rune, Polka, Max Lamb, Mark Brown nebo Maxim Velčovský. Chvála Vídně nabídne v České republice jedinečnou podívanou na nejslavnější kousky i novinky z produkce sklárny, kterou galerie Křehký od letošního prosince také exkluzivně zastupuje pro český trh.  

 

Výraznou dominantou firmy Lobmeyr jsou lustry a svítidla. Již po několik staletí Lobmeyr doslova osvětluje svět, jeho produkty lze nalézt v metropolitní opeře v New Yorku, v moskevském Kremlu či v palácích v Arábii. Právě na této skutečnosti staví světelná instalace City Shades, veledílo Maxima Velčovského, které se stalo hitem vídeňského designweeku v roce 2008 a v témže roce si vysloužilo ocenění Wallpaper Design Awards. Seskupení nejrůznějších skleněných artiklů, prvků křišťálových lustrů z celosvětového archivu firmy Lobmeyr, vytváří na principu stínového divadla siluety měst, v nichž jsou lustry Lobmeyr zastoupeny. 

 

Vedle instalace vitrín s křišťálovými městy vzniklo také několik pozoruhodných sklenic, při jejichž tvorbě Maxim Velčovský spojil nápojové sklo se součástkami z lustrů, vše z produkce Lobmeyr. Také tyto unikáty budou v galerii Křehký k vidění.

 

Zpátky do dětství je projekt studia Olgoj Chorchoj poprvé představený na letošním Vienna Design Week. Designéři Jan Němeček a Michal Froněk zde představují své skutečné realizace, ovšem zvětšené ve dvojnásobném poměru. Inspirací jim byla touha znovu zažít pocit, kdy jsme jako malé děti vzhlížely ke stolu i k židlím a svět kolem nás byl tak neuvěřitelně velký. Součástí instalace je mimo jiné i slavný nápojový set Mr. Egg ze skláren Květná, tentokrát ovšem ve své obří mutaci, obří židle vyrobené ve firmě Ton a také dýmky ručně vyřezané v dílně Oldřicha Jirsy. 

 

Vídeňská dvojice Katharina Mischer a Thomas Traxler do galerie Křehký přiváží svou lanovku na rumové pralinky, Rumkugelbahn, taktéž uvedenou na letošním Vienna Design Week. Dvojice působící pod názvem mischer’traxler často vtahuje do své tvorby technické vynálezy, překvapení a vtip. Dráha jejich lanovky vozí čokoládové koule po krajině sestavené z objektů různých rakouských designérů, do díla se tak vedle mischer’traxler zapojilo celkem deset dalších rakouských studií: Augarten, Mühlbauer, Ledermanufaktur Posenanski, dottings, Robert Rüf, Riess, Lobmeyr, Polka and Breaded Escalope. 

 

Výstava Chvála Vídně premiérově uvádí také Boxovou skříň od Maxima Velčovského navrženou a vyrobenou pro galerii Křehký. „Každá skříň je vlastně skladištěm,“ říká Maxim a jeho skříň dává v klasickém rámu s římsou a soklem možnost vytvořit vlastní uspořádání předmětů a ve skladišti se neztratit. Její nohy tvarované podle profilů galeristů Jany Zielinski a Jiřího Macka vlastnoručně vyrobil Antonín Hepnar.

 

V rámci Chvály Vídně se v galerii Křehký uskuteční také c.k.* Vánoční trh. Kromě exponátů ve výstavě, které jsou všechny prodejné, budou mít návštěvníci od 8. do 19. prosince možnost nakoupit designové dárky od Whitefruits, Daniela Piršče, Bohemia Machine, Skláren Květná a české porcelánky Haas&Czjzek. K dostání budou také knížky z nakladatelství Baobab a od autorů ze sdružení Koprbooks. Čokoládový label Rozbíjím se připravil speciální edici v dárkovém balení Rozbíjím se pro Křehký. 

 

 

Chvála Vídně 

8. 12. 2010 – 18. 2. 2011 

 

Koncept a výběr předmětů: Jana Zielinski, Jiří Macek, Tulga Beyerle

Architektura výstavy: Maxim Velčovský

Grafický design: Martina Černá / Imagery

 

Otevírací doba:

 

V době c.k. Vánočního trhu

8. – 19. 12. 2010 

Po – Ne 10:00 – 18:00

 

3. 1. – 18. 2. 2011

St – Pá 14:00 – 18:00

 

Vstup zdarma, všechny exponáty jsou prodejné.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.