Share |

Charismatický houslista a hudební nadšenec Daniel Hope hvězdou Dvořákovy Prahy

foto: pořadatel akce / Petra Hajská

Zahájení koncertní sezóny je na spadnutí a bude patřit festivalu Dvořákova Praha. Jednou z hlavních hvězd letošního programu je vynikající britský houslista, propagátor hudby a energický spiritus agens řady projektů Daniel Hope. Ten se nejen opakovaně ujme svých krásně znějících „guarnerek“, ale zhostil se i kurátorské pozice komorní řady Dvořákovy Prahy. „Pozváním ke spolupráci na komorní řadě jsem velmi poctěn a oceňuji, že mi ředitel festivalu Marek Vrabec nechal při tomto úkolu volnou ruku,“ říká Daniel Hope, který tuto roli přijal jako první zahraniční osobnost v historii festivalu. Jeho rukopis ponese mezi 6. a 19. zářím pětice koncertů, na kterých bude znít nejen dílo Antonína Dvořáka, ale třeba i Hopeův oblíbený Erwin Schulhoff.
 
Komorní řada již třetím rokem dává prostor vždy jedné zajímavé umělecké osobnosti z hudebního světa s vřelým vztahem k Antonínu Dvořákovi, aby vytvořila malý festival uvnitř festivalu, festival s osobitou atmosférou a dramaturgií, komorní řadu Dvořákovy Prahy,“ říká ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec a dodává: „Jsem moc rád, že po violoncellistovi Jiřím Bártovi a klavíristovi Ivo Kahánkovi mou nabídku kurátorského postu poprvé přijal zahraniční umělec, houslista Daniel Hope. Toto střídání českého a zahraničním kurátora se stává letošním rokem tradicí Dvořákovy Prahy.
 
Společně s ředitelem festivalu Markem Vrabcem přizvali ke spolupráci například violoncellistu a uměleckého ředitele Chamber Music Society of Lincoln Center Davida Finckela, jeho ženu, klavíristku Wu Han, houslistu Jana Mráčka, tenoristu Pavla Černocha a řadu dalších. Sympatický houslista Daniel Hope, který vedle skvělé hry na housle píše knihy, natáčí dokumentární filmy či pořádá vlastní festival, je považován za nástupce Yehudi Menuhina, svého váženého mentora. Šestkrát byl oceněn prestižní cenou ECHO Klassik a spolupracuje s předními orchestry, soudobými skladateli, ale i hvězdami show businessu, jeho umělecký záběr je rozkročený mezi žánry i staletími. V roce 2015 obdržel prestižní cenu European Cultural Prize for Music, jejímiž nositeli jsou také Daneil Barenboim, Placido Domingo nebo Berlínští filharmonikové.
 
Koncerty komorní řady se uskuteční v hlavním festivalovém centru v Rudolfinu a v Anežském klášteře. Festival Dvořákova Praha se koná od 5. do 24. září. /WEB/
 
Daniel Hope pozve hned 6. září do Rudolfina vynikajícího klavíristu Ivo Kahánka, aby společně vystoupili na úvod Komorní řady s výtečným švýcarským Zurich Chamber Orchestra. Program nečekaně spojí dva stylově zcela odlišné autory, Antonína Dvořáka a Erwina Schulhoffa. Kontrast Dvořákovy klasicko-romantické hudební řeči a Schulhoffova modernistického hudebního výrazu v jeho Dvojkoncertu slibuje nevšední posluchačský zážitek. Virtuózní Hopeovy housle se rozezní také v dalším komorním večeru 9. září v inspirativním prostředí Anežského kláštera. Představí díla dvou současníků a zároveň přátel Antonína Dvořáka, vrcholných uměleckých osobností 2. poloviny 19. století, Johannese Brahmse a Petra Iljiče Čajkovského. Excelentními partnery na pódiu mu budou americký violista Paul Neubauer, britská violoncellistka Josephine Knight a čeští hudebníci: houslista Jan Mráček (loňský debutant Dne D festivalu Dvořákova Praha), violista Jakub Fišer a violoncellista Jan Vokáč.  10. září tamtéž obdobná sestava umělců, posílená o klavíristu Ivo Kahánka (kurátora loňské komorní řady), vzdá poctu Dvořákově komorní hudbě s klavírem. Klavírní kvartet č. 2 Es dur a Klavírní kvintet č. 2 A dur patří k tomu nejlepšímu, co skladatel na tomto poli vytvořil, lze je zároveň počítat k nejpopulárnějším dílům svého žánru. 11. září opět usedne ke klavíru Ivo Kahánek, aby s empatií doprovodil významného českého tenoristu Pavla Černocha, který v současnosti sklízí úspěchy na nejvýznamnějších evropských scénách, a který takto stejně jako vloni barytonista Jan Martiník, dostává příležitost prezentovat svou osobnost ve formátu písňového recitálu. V podání Černocha s Kahánkem zazní kromě reprezentativního výběru z písňové tvorby Johannese Brahmse a Richarda Strausse také dlouho očekávaný dramaturgický „bonbónek“: novodobé premiéra písňového cyklu Cypřiše v původní české verzi. 19. září si Daniel Hope spolu s violistou Paulem Neubauerem přizvou na pódium Rudolfina své americké kolegy: vůdčí osobnosti Chamber Music Society at the Lincoln Center, violoncellistu Davida Finckela a klavíristku Wu Han. Program posledního koncertu v rámci komorní řady Dvořákovy Prahy přináší pozoruhodnou konfrontaci tří skladeb pro stejné nástrojové obsazení. Vedle děl dvou mistrů komorní hudby, Roberta Schumanna a Johannese Brahmse, zazní i klavírní kvartet Gustava Mahlera, autora spojovaného jinak především s hudbou symfonickou.
 
Daniel Hope se narodil v roce 1974 v jihoafrickém Durbanu, jeho otec renomovaný spisovatel, básník a bojovník proti apartheidu Christopher Hope byl však půl roku po jeho narození donucen odejít i s rodinou do evropského exilu. Jeho matka se v Londýně stala sekretářkou a později dlouholetou manažerkou houslity a dirigenta Yehudi Menuhina. Daniel, pozitivně poznamenán bezprostředním kontaktem s geniálním hudebníkem a jeho rodinou, začal studovat hru na housle již v šesti letech. 25 let kariéry na světových pódiích i v roli nadšeného propagátora hudby a organizátora mnoha projektů mu přineslo četná ocenění, mimo jiné šest cen ECHO Klassik, Classial Brit Award,  Edison Classical Award, Prix Caecilia a několika nominací na Grammy. Vystupuje pravidelně s předními orchestry a dirigenty, mezi nimiž jsou jména jako Kurt Masur, Kent Nagano nebo Christian Thielemann a špičkovými symfonickými orchestry z Bostonu, Chicaga, Paříže, Londýna, Los Angeles a Tokia. Stál již na pódiu v Carnegie Hall, Concertgebouw v Amsterdamu, v Salzburgu, Aspenu, v londýnské Wigmore Hall i na BBC Proms nebo v Tanglewoodu. Od této sezóny bude zastávat též post hudebního ředitele Zurich Chamber Orchestra. Jeho renesanční osobnost působí i v jiných uměleckých oborech: Je autorem čtyř německých bestsellerů, přispívá pravidelně do Wall Street Journal a napsal scénáře pro společné projekty s Klausem Maria Brandauerem a Miou Farrow. 15 let se věnoval studiu hudby v podmínkách terezínského ghetta, výsledky shrnul na CD a ve filmu Terezín – Refuge In Music s Anne Sofie von Otter. V Německu, kde s rodinou žije, má pravidelný týdenní program na rozhlasové stanici WDR3. Je dlouholetým uměleckým ředitelem amerického Savannah Music Festivalu.

Festival Dvořákova Praha, který letos po deváté vzdává hold českému géniovi Antonínu Dvořákovi, uvítá mezi 5. a 24. zářím přední orchestry a sólisty z domova i špičková tělesa a renomované hudebníky ze zahraničí.  Slavnostní zahajovací koncert bude patřit jednomu z nejlepších evropských orchestrů Sachsische Staatskapelle Dresden pod taktovkou Christiana Thielemanna. Vedle rezidenčního orchestru České filharmonie bude Rudolfinum hostit například London Symphony Orchestra s dirigentem Gianandreou Nosedou, ansámbl Kremerata Baltica Gidona Kremera nebo soubor Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia pod vedením Antonia Pappana. Festivalové večery ozdobí sólisté jako Boris Berezovsky, Hilary Hahn či Gil Shaham. I v letošním roce láká festival na koncert do katedrály sv. Víta, kde vystoupí britský soubor Tallis Scholars společně se souborem Martinů Voices vedeným Lukášem Vasilkem, Kvartetem Martinů a dalšími českými sólisty. V programu nechybí ani program pro rodinné publikum a debutový Den D věnovaný mladým umělcům.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.