Share |

Cestovka Dovýroby pořádá zájezdy do českých továren

Co tak člověk nenajde při bezcílném potácení se internetem: Věděli jste, že existuje "cestovka" specializující se na návstěvy továren a výroben? Pokud jste zvídaví a ve škole vás bavily exkurze, možná, že Dovýroby je to pravé pro nás. Požádali jsme pachatele celého skvělého nápadu, aby nám svůj projekt představili. Tohle nám o sobě řekli:
 
Objevte veřejnosti ukrytá místa, kde vznikají tradiční české výrobky, na které jsme už skoro zapomněli a jejichž kvalitu nyní vyhledávají převážně zahraniční zákazníci. Věděli jste, že se až 90% produkce sklárny Crystalex pod ochrannou známkou Bohemia Crystal vyváží do zahraničí? Nebo že české lustry visí v luxusních jachtách arabských šejků? A zajímá vás, jak tyto legendární výrobky vznikají?
Šperky, nábytek, boty, sklo, porcelán, kosmetika, diáře ale i třeba výrobu automobilů je možné vidět v rámci výletu s projektem Dovýroby, který se snaží pozdvihnout povědomí o české kvalitní výrobě formou zážitkových výletů do výrob po celé ČR.
Eliška Lhotská, Karin Říhová, Papírna, Crystalex, Thun, Pragovka, Škoda Auto, HG atelier, Lugi, Devoto, Zorya, Markéta Šohajová. Jména veřejnosti známá i ta méně známá spojuje láska ke kvalitě, designu a poctivě odvedené práci. Pojem zlaté české ručičky zde není jen prázdným heslem, ale životním stylem. A právě pod pokličku výroby těchto firem můžete nahlédnout!
Jeden z nejoblíbenější výletů, kterým je Dovýroby šperku, Vás zavede na pražskou Letnou, kde nahlédnete pod ruce zručným šperkařům z designérk cenami ověnšeného ateliéru Zorya. Poté se podíváte do výroby mladé nadějné šperkařky Elišky Lhotské a mrknete se do designového obchodu Koncept Story, kteří nadaní výrobci sami provozují, kde můžete srovnat výrobu, kterou jste právě shlédli, s ostatní konkurencí, vznikající v různě velkých dílnách.
“Dovýroby šperk ve mně zanechal ten nejlepší dojem. Ocenila jsem možnost nahlédnout do zákulisí tvorby šperku, mluvit přímo s autory a dávat jim otázky. Na obou místech všechno probíhalo bezprostředně, mile a kultivovaně. Líbilo se mi, že jsem se dozvěděla o nových technologiích, praktické stránce spojené s fungováním galerie a dílny, ale i o filozofii tvůrců, jejich profesní dráze, inspiraci, cílech. Projekt mi nabídl nový pohled na tvůrčí šperkařské prostředí a jeho osobnosti. “ říká o výletu jeho účastnice Dagmar.
Unikátnost spočívá v propojování větších provozů s menšími řemeslnými výrobci, v možnosti si v rámci výletů i výrobu sami na vlastní kůži vyzkoušet a take v malých skupinkách čítajícíh maximálně 10-15členů.

Nejnovějším přírůstkem do nabídky výletů je Dovýroby papíru, v rámci kterého potkáte i známou ilustrátorku Karolínu Strykovou, která je v Čechách průkopnicí krasopisu. Podíváme se i do dvou výrobních ateliéru, kde si ukážeme výrobu sešitu. První výlet Dovýroby papíru se uskuteční na konci dubna v omezeném počtu míst.
Projekt netradičních zážitků Dovýroby vznikl počátkem roku 2016 spoluprací Jana Neuvirta, Lenky Širůčkové a Kateřiny Vaňkové. Dlouhé pilování, mnoho zkušebních výletů a schůzek s designéry, řemeslnými mistry a řediteli fabrik vedlo ke zrodu prvního zájezdu - „Dovýroby porcelánu“.
“Snažíme se lidem představit sériovou výrobu v komparaci s výrobou menších manufaktur a ateliérů. Upozorňujeme na kvalitní české designové značky a sdílíme jejich příběhy a cestu, kterou výrobek překonává, než se dostane ke spotřebiteli. Mnoho tradičních českých továren a manufaktur po revoluci zaniklo, proto chceme vyzdvihnout ty úspěšné v bojí s konkurenčním zahraničním importem a reprezentující Českou republiku”, popisuje koncept projektu Kateřina Vaňková, jedna ze zakladatelek.

 
www.facebook.com/dovyroby/
Kontakt: Kateřina Vaňková  kata@dovyroby.cz
Nejbližší termíny:
 26.4. dovýroby papíru, 24.5. Pragovka a 16.6. dovýroby aut

 

 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.