Share |

Cermaque a jeho ORTELY. Ukázka z desky NEBOJ, která vyjde na jaře 2017

foto: Indies Scope

Básník, režisér a písničkář Jakub Čermák vystupující jako Cermaque se chystá na jaře 2017 vypustit do světa svou osmou desku s názvem Neboj. Písně na albu reagují na společenský vývoj v Čechách i ve světě v posledních letech. Cermaque v nich vypraví o strachu, o zmatení jazyků, o rozdělené společnosti, ale především – o naději. První ochutnávkou z chystaného alba je skladba Ortely, která vznikala ve spolupráci s Ondřejem Slavíkem (Zrní) a Marií Kieslowski.
 
Jakub Čermák k písni říká: „Podstatnou část textu Ortely jsem napsal vloni jako reakci na vítězství národovecké skupiny Ortel v diváckém hlasování ankety Český Slavík. Vzhledem k tomu, že letos kapela Ortel dopadla ještě lépe, přijde mi symbolicky důležité tuhle píseň vypustit ven. Vnímám jako velmi nebezpečné, že se z rasismu pozvolna stává mainstream a z argumantace založené na strachu a nenávisti standard. Ale především je mi všech zúčastněných líto. Nácků je mi líto, bezdomovců je mi líto i nás havloidů je mi líto. Žijeme společně v komplikovaném světě a je podstatné, abychom komplikované věci co nejpřesněji pojmenovávali a vedli o nich dialog. Ten dialog ale musí být motivován láskou, nadějí a vzájemností – ne přebuzeným strachem, nacionalismem nebo lživou propagandou.“ 
/Soundcloud/
 
Na albu Neboj spolupracovala řada výjimečných tuzemských i zahraničních hostů, např. elektroničtí producenti Aid Kid, Jan Kratochvíl (DVA) či Néro Scartch; švédský multiinstrumentalista a spoluautor většiny aranží Chris Strandh; zpěvačky Iamme Candlewick a Beata Bocek; světově uznávaný izraelský pianista Guy Mintus; a další. Zvuk desky svěřili autoři do rukou vynikajícího českého zvukového producenta Ondřeje Ježka.
/Youtube Lyrics video/
 

Na hithit.cz do konce prosince probíhá kampaň, v rámci které si lze desku předkoupit a přispět tak na její dokončení.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.