Share |

Centrum sklářského umění v Sázavě se 10. června připojí k Muzejní noci

foto: pořadatel akce

Komentované prohlídky, promítání filmů z mezinárodních sklářských sympozií i tvořivá dílnička pro děti budou 10. června součástí Muzejní noci v Centru sklářského umění v huti František v Sázavě na Benešovsku. Centrum, které si dalo za cíl popularizaci sklářského řemesla, tak zároveň oslaví dva roky svého provozu. Otevřeno bude od 10:00 do 24:00 hodin.
 
„Do festivalu Muzejní noc, který pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky s podporou Ministerstva kultury, se letos zapojíme poprvé. Ve své dvouleté historii bude také centrum poprvé otevřeno až do půlnoci. Pro návštěvníky jsme připravili tři komentované prohlídky expozic, které začnou v 19:00, 21:00 a 23:00 hodin. Budou mít také jednu z posledních příležitostí prohlédnout si unikátní výstavu EX–IGS, která představuje kolem 200 děl vytvořených špičkovými světovými výtvarníky na loňském XII. Mezinárodním sklářském sympoziu v Novém Boru (IGS). Exponáty jsou navíc zajímavě nasvíceny, což nejvíce vynikne ve večerních hodinách“ řekla Martina Kulhavá, ředitelka společnosti CESTY SKLA o.p.s., která sklářské centrum provozuje.
 
V rámci Muzejní noci se budou v recepci a hlavní hale huti František promítat filmy z minulých ročníků IGS. Řadu děl sklářských mistrů, která tam vznikla, návštěvníci mohou vidět na vlastní oči, protože jsou součástí stálé expozice sázavského sklářského centra. Ale na své si přijdou i malí návštěvníci, pro něž je připraveno korálkování – od 18:00 až do půlnoci si v dílničce budou moci vyrobit náramek nebo náhrdelník ze skleněných korálků.
 
Během Muzejní noci, jejíž program začíná v 18:00, bude Centrum sklářského umění otevřeno za zvýhodněné vstupné 60 Kč, děti do šesti let mají vstup zdarma.
 
Centrum sklářského umění bylo otevřeno 7. června 2014. Vzniklo v bývalé sklářské huti František, kterou postavil v roce 1882 Josef Kavalier a dal jí jméno po svém otci. Po vybudování nových provozů skláren a nových výrobních hal v Sázavě ale její význam klesal a pomalu chátrala. V roce 2010 byla zapsána na seznam kulturního dědictví ČR. Její záchranu si vzala za své Nadace Josefa Viewegha Sklářská huť František. Rekonstruovala ji nákladem přes 130 milionů korun s pomocí dotace z Integrovaného operačního programu.
Centrum nabízí vzdělávací programy pro školy, rezidenční a tvůrčí pobyty pro studenty, začínající umělce, odborníky i širokou veřejnost. „Daří se nám podchytit zájem dětí a mladé generace o sklářské řemeslo. Osvědčilo se nám propojení výuky, tedy ukázky expozice, s workshopem, což je pro děti zajímavé. Zájem stále roste, protože se snažíme pořád připravovat něco nového,“ dodala Martina Kulhavá.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.