Share |

Cena EXIT 2015

Blíží se odevzdání přihlášek do 7. ročníku soutěže studentů českých a slovenských uměleckých vysokých škol Cena EXIT 2015, které je 13.6. 2015
 
Soutěž pro studenty českých a slovenských vysokých uměleckých škol vyhlašovaná Fakultou umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Tato soutěž má charakter bienále, jeho první ročník se uskutečnil v roce 2003. Hlavní ambicí Ceny EXIT je spoluvytvářet aktivní a konkurenční prostředí na akademické půdě vysokých uměleckých škol, motivovat studenty k realizacím vlastních výtvarných projektů.
 
 
Cena EXIT je koncipována jako otevřená soutěž do níž se hlásí studenti magisterských a bakalářských programů Výtvarná umění se svými projekty (popis + fotodokumentace) dle aktuálního harmonogramu. Přihlášené projekty hodnotí odborná komise, složená ze zástupců českých a slovenských vysokých uměleckých škol, kurátorů, umělců a teoretiků. Odborná komise zasedá ve dvou termínech; v prvním kole vybírá z přihlášených projektů zpravidla 6 - 9 finalistů, kteří svoje projekty realizují v rámci společné výstavy. Vítěz soutěže je zvolen při druhém zasedání komise, která jej vybírá z realizovaných projektů v Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem. Předmětem soutěže se tak nestává pouze teoretický koncept díla, ale především jeho finální realizace, která by měla dostát vlastní autorské myšlence.
 
Soutěž je otevřená všem formám, strategiím a médiím současného vizuálního umění (klasická výtvarná média, prostorová tvorba, performativní akční tvorba, nová média, fotografie atd.). Komise zohledňuje především celkovou vnitřní koherenci soutěžních projektů, schopnost obhájit se v současné umělecké produkci, adekvátnost materiálního, technologického i myšlenkového uchopení díla ve vztahu k prostoru, pro který je určen, ale i socializační a komunikační kvality díla. V rámci závěrečné přehlídky finalistů je kladen důraz na podporu studentské soutěživosti, dynamičnosti a přirozené akčnosti. Finalisté se musí vyrovnat s konkrétním profesionálním galerijním prostorem, musí komunikovat navzájem a spolupracovat. Takto nastavené podmínky soutěže a výstavy zdůrazňují dialog, mnohotvárnost a konfrontaci. Vytváří se tak živá a různorodá platforma informující o aktuálních tendencích, bezprostředním pedagogickém působení a prioritách na českých a slovenských vysokých uměleckých školách.
 
Veškeré informace o soutěži včetně přihlášek TADY.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.