Share |

CELÝ SVĚT JE DŽÍNOVĚ MODRÝ

Levi Strauss / foto Levis

 
Pětsetjedničky slaví narozeniny 20. května. Od roku 1873, kdy si Levi Strauss s krejčím Jacobem Davisem nechali patentovat zpevnění pracovních kalhot měděnými cvočky, uplynulo 142 let. Neslaví narozeniny nijak okázale, ale službou miliónům lidí, nenápadně v ulicích.
 
V sedmdesátých letech minulého století k oslavě stého výročí napsal časopis LIFE, že „svět je jedna velká džínově modrá země“, a že „džíny, které kdysi zahalovaly vychrtlé zadky kovbojů a zlatokopů amerického Západu, se staly standardním oblečením mladých na celém světě“. Od té doby se moc nezměnilo. Svět je snad ještě více denimově modrý. Džíny byly symbolem mladické revolty, ale dnes je oblékají všechny generace, od kojenců po dámy, jejichž věk se veřejně nezmiňuje, a letité gentlemany, nosí je rockové hvězdy i prezidenti, zmodraly kolekce světových návrhářů.
 
A džíny Levi’s® 501® jsou stále nejoblíbenější a nejrozšířenější. Tento symbol individuality, univerzálnosti a životního stylu je dokonale řemeslně zpracován a nenajdete na něm jediný nepromyšlený detail ani steh. Stále se zlepšují a vyvíjejí, aby každé generaci poskytly to, co potřebuje. Letos byl představen střih 501® CT, který je rozšířen přes boky a od kolen ke kotníkům zúžen.
 
Jedinou ironií vzniku džínů je, že Leviho Strausse by představa „jeho“ pracovních kalhot jako oslavované kulturní ikony rozesmála. Nevěřil by. Sám džíny nikdy neoblékl.
 
levi.com facebook.com/levis
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.