Share |

Celostátní finále soutěže Mezinárodní debaty mládeže

Čeští studenti debatují o změně volebního systému na většinový.

Spor podle pravidel: Čeští studenti debatují o změně volebního systému na většinový

Nadaní mladí čeští debatéři se střetnou v celostátním finále soutěže Mezinárodní debaty mládeže (Jugend debattiert international) v napínavé debatě vedené v němčině a prokáží, že se nebojí dotknout kontroverzních témat. Vítězství si přitom odnese nejen nejlepší ze soutěžících, ale také debatní kultura.

Dva řečníci pro a dva proti, 24 minut debaty, jedno téma: „Má být v České republice zaveden většinový volební systém?“ Podle těchto pravidel budou 30. května čtyři mladí debatéři bojovat o vítězství v českém celostátním finále soutěže Mezinárodní debaty mládeže.

Aby postoupili až do finále, museli se zúčastnění středoškoláci ve vyučování nejprve naučit debatovat v němčině a poté se v několika vyřazovacích kolech na školní a regionální úrovni prosadit v konkurenci více než čtyř set účastníků. Konfliktní styl debatování a ostré lokty, které je možné pozorovat v mnohých politických debatách, jim však v Mezinárodních debatách mládeže úspěch nepřinesou: porota v soutěži uděluje body pouze za důkladnou znalost faktů, přesvědčivé argumenty a především schopnost dobře naslouchat slovům svého spoluřečníka a reagovat na ně.

Vítěz loňského celostátního finále Tomáš Schwarz je přesvědčen o přínosu soutěže: „Do Mezinárodních debat mládeže jsem se zapojil proto, že zde můžu poznat nové zajímavé lidi a zlepšit své znalosti němčiny.“ Stejně jako Tomáš budou i letos dva nejlepší debatéři z celostátní úrovně zastupovat Českou republiku na mezinárodním finále soutěže.

Další informace o projektu Jugend debattiert international: 

v němčině: www.jugend-debattiert.eu

v češtině: www.goethe.de/praha/jdi

www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.