Share |

Čekárna souboru Farma v jeskyni po delší době opět v experimentálním prostoru NoD

foto: pořadatel akce

Představení Čekárna získalo cenu týdeníku Respekt za nejsilnější taneční dílo. V zahraničí velmi ceněný soubor, který roku 2011 získal prestižní Evropskou cenu nové divadelní reality, se tímto představením snaží propojovat středoevropskou minulost s její současností, a to za tónů slovenského tanga. Vzniká tak komplexní divadelní dílo, které nepřestává být v naší době evropské integrace a nacionalistických tendencí aktuální.

"V Čekárně je zběsilost i systém. Jsou to stručné dějiny naší hanby podané skrze excitované, drsně ironické, nesentimentální taneční obrazy. O jejich rytmu, dynamice, tělesném a emocionálním napětí ani nemluvě. Farma je choreografickým divadlem par excellence." (Jana Navrátilová, Mladá fronta DNES)

Příběh se odehrává na železniční stanici Žilina–Záriečie, ze které byli během druhé světové války deportováni Židé ze Slovenského státu. V čekárně jako v meziprostoru se potkávají „náhodní“ cestující a nenáhodně se tam vracejí mrtví. V banálním vztahovém trojúhelníku se kumuluje privátní násilí evokující nezhojené historické trauma, ze kterého pořád roste tichý nacionalizmus. Jsme na místě svědomí střední Evropy, kde se za tónů slovenského tanga setkáváme s přízraky těch, s nimiž jsme se nerozloučili.

Farma v jeskyni
Mezinárodní divadelní studio, zaměřené na tvorbu, vývoj a výzkum lidského výrazu. Hledá tělesnou artikulaci toho, co se slovem ani jiným médiem nedá vyjádřit. Inspiraci nachází v nepravidelných terénech hudby, torzech kulturních projevů, lidském dotyku, architektuře prostoru a osobní výpovědi. Soubor se vyjadřuje ke skutečnostem, které jsou pro jeho členy osobně a sociálně aktuální. Studio pracuje pod vedením svého zakladatele - režiséra Viliama Dočolomanského.

Součástí práce Farmy v jeskyni není pouze vytváření inscenací, ale také edukativní činnost, základní výzkum umění herce a vybraných kulturních minorit. Studio se začalo formovat v roce 2001 při přípravách projektu Lorca v Praze. Název Farma v jeskyni je doslovným překladem arabského slova daimuz, kterým byl pojmenován Lorcův rodinný statek.

Více na infarma.info

Režie: Viliam Dočolomanský
Asistent režie: Marek Godovič
Hudba (s užitím různých motivů): Dan Kyzling, Viliam Dočolomanský
Hudební režie a dramaturgie: Viliam Dočolomanský
Dramaturgie: Jana Pilátová
Scéna a kostýmy: Markéta Sládečková
Pohybová asistence: Ioana Mona Popovici
Světlo: Pavel Kotlík
Fundraising: Irena Swiecicki
Produkce: Alena Baňáková, Roman Horák a Farma v jeskyni
Účinkují: Hana Varadzinová, Eliška Vavříková, Róbert Nižník, Patricie Poráková, Roman Horak, Anna Kršiaková, David Jánský, Lukáš Kuta, Petr Janek

Čekárna souboru Farma v jeskyni ve středu 29. a ve čtvrtek 30. května v experimentálním prostoru NoD v Dlouhé 33 v Praze.

Vstupenky v ceně 250 Kč a 180 Kč pro studenty a seniory je možné zakoupit pomocí služby SMS Ticketnebo v síti Ticketportal.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.