Share |

Cage poprvé česky!

ilustrační foto Adam Fuchs

24.2. bude slavnostně pokřtěn vůbec první překlad knihy Johna Cage Silence. Během večera zazní Cageovy skladby a přednáška o jeho tvorbě.

John Cage: Silence (první český překlad knihy Johna Cage)

čtvrtek 24. února, 18:00

tranzitdisplay, Dittrichova 9, Praha 2, www.tranzitdisplay.cz

Během večera zazní skladby Johna Cage Chorals (1978), 4'33'' (1952) a Four6 (1992) v podání fama Q a Ronalda Šebesty a přednáška Dr. Martina Erdmanna (de) s performativními ukázkami z knihy John Cage: Silence (Variations VIII, Lecture on nothing ...)

fama Q: David Danel (cz/pl) – housle, Aki Kuroshima (jp) – ousle, Ondřej Martinovský (cz) – viola, Balázs Adorján (hu) – violoncello

Ronald Šebesta (sk) - klarinet, basklarinet, se intenzívně zabývá interpretací soudobé i historické hudby. Vystupuje jako sólista i jako člen celé řady souborů (Veni ensemble, Opera Aperta, Lotz Trio, Vapori del cuore, Požoň Sentimentál, don@u, Societa rigata atd.)

Dr. Martin Erdmann (nar. 1960, Bottrop, Německo) studoval na univerzitě v Bonnu (hudební věda, čínština, japonština), disertaci věnoval hudebnímu dílu Johna Cage. Ermannovou specializací je americká hudba druhé poloviny 20. století (zejména John Cage a Morton Feldman), publikuje v edici Musik-Konzepte a v časopisech Neue Zeitschrift für Musik, Musik und Bildung, Die Musikforschung a Musicworks. Je rovněž autorem hesla o Johnu Cageovi v encyklopedii Musik in Geschichte und Gegenwart. Od roku 1993 je činný jako nezávislý muzikolog a pianista. Publikoval také studie o Robertu Schumannovi a o hudebním životě v období Výmarské republiky. Od roku 2001 připravil četné rozhlasové pořady o hudbě a literatuře. Spolupracuje též s divadlem jako režisér, autor scénických hudeb a pianista. V roce 2010 působil jako hostující profesor na JAMU v Brně.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.