Share |

Brněnská výstava made in Villa trvá už jen do 5.6.

Oděvní design inspirovaný architektem Jurkovičem
Made in villa
foto archiv pořadatele

Poslední možnost vidět na vlastní oči výstavu jedinečného módního projektu v Brně iniciovaného Jitkou Petřekovou z Moravské Galerie.

Ještě posledních pár dnů máte možnost prohlédnout si výstavu MADE IN VILLA  v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie v Brně. Výstava končí 5.6.2011 slavnostní derniérou.

Výstava oděvního designu inspirovaná architektem Dušanem Jurkovičem je k vidění od dubna a končí tento týden.Vystavené modely vznikly v rámci workshopu iniciovaného Jitkou Petřekovou, která oslovila sedm renomovaných oděvních designérů, zda by k slavnostnímu otevření nově zrekonstruované Jurkovičovi vily vytvořili model reflektující jeho tvorbou. Workshopu se účastnili Denisa Nová, Zdeňka Imreczeová, Bára a Aleš Šeligovi (alešbáry), Petr Kalouda, Pavel Jevula a Jakub Polanka.

První setkání s takto vzniklou kolekcí proběhlo naživo při slavnostním otevření přímo v prostorách samotné vily. Měla jsem to štěstí, že i já byla mezi oslovenými a vytvořila choreografii pro tuto intimní performanc. Záznam z otevření můžete shlédnout na výstavě, nebo zde na internetu.

Otevření se účastnily osobně všichni návrháři. Jitka jejich výběr necílila náhodně. Oslovila ty, kteří mají s Brnem a jeho okolím něco společného, buď odtamtud pocházejí, žijí a pracují, nebo v něm studovali, jako třeba Jakub Polanka. Sešli jsme se tak po dlouhých letech parta, která spolu chodila do školy, jezdila po přehlídkách, soutěžila na Stylu a vůbec spolu v minulosti zažila mnoho hezkého. Jakobychom se vrátili o mnoho let zpět, krásné setkání to bylo.

Samotný dům má své jedinečné kouzlo. Vřele doporučuji jeho návštěvu. Rekonstrukce je velice citlivě udělaná a pokud vás architektura zajímám, máte to nejlepší klima k bližšímu seznámení se s prací Dušana Jurkoviče.

foto Jitka Petřeková

 

Uměleckoprůmyslové muzeum
Husova 14, Brno
tel.: 532 169 111

Jurkovičova vila
Jana Nečase 2, Brno - Žabovřesky
Prohlídku vily s výkladem je nutné rezervovat předem.
tel.: 532 169 501/502
jurkovic@moracska-galerie.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.