Share |

Britové vidí cyklisty jako „trapné“ ztroskotance

foto Martin Siebert

V Británii zveřejnili tříletou studii, která se zaměřila na vyzkoumání důvodu, proč pouhá dvě procenta Britů jezdí na kole oproti 25% v Nizozemí.  Výsledky ukazují, že valná většina britské populace zásadně odmítá začít využívat kolo jako dopravní prostředek.

„Mnoho lidí stěží považuje jízdní kolo jako všeobecně uznávaný dopravní prostředek,“ napsal vedoucí výzkumu Dave Horton z Lancasterské Univerzity v ukázce ze své studie Porozumění chození a jízdy na kole (Understanding of Walking and Cycling study) „Je to bráno jako hračka pro děti, nebo dopravní prostředek vhodný pouze pro chudé a/nebo podivíny,“ doplnil. (Daily Mail

Detaily nové zprávy se objevily zhruba dva roky po vydání Cyklistických deníků bývalého zpěváka skupiny Talking Head Davida Byrna, ve kterých zřejmě nesprávně předpovídal, že více lidí začne jezdit na kole kvůli ekonomické krizi.

„Věřím, že radost, volnost a pohodlí, které zažívám, když jedu na kole, bude objevovat více a více lidí. Jak již zmiňovali i jiní, kolaps ekonomiky v roce 2008 by mohl být dar z nebes. Nastala správná doba, ve které budou lidé možná ochotni zamyslet se a zvážit kvalitu svého života.“

Dobrá pověst cyklistiky utrpěla ránu i před několika lety, když byl zanícený skotský cyklista Robert Stewart (51) přistižen dvěma uklízeči, kteří nezvaně vtrhli do jeho hotelového pokoje, při milostném aktu se svým kolem.

„Na otevření dveří použili univerzální klíč, poté viděli obviněného pouze v bílém tričku a nahého od pasu dolů,“ Skotská zástupkyně státního žalobce řekla plné soudní síni v Ayru.

„Obviněný držel kolo a pohyboval rty dopředu a dozadu, jako kdyby napodoboval pohlavní styk,“ doplnila. (Daily Telegraph)

Na obhajobu Stewart tvrdil, že to bylo všechno "nedorozumění", hlavní soudce hrabství s ním ale nesoucítil a dal mu tři roky podmínku a zapsal ho do registru sexuálních delikventů.

„Myslel jsem, že za necelé čtyři desítky let v soudnictví jsem se setkal se všemi světu známými úchylkami, ale tahle byla pro mě nová,“ vysvětloval hlavní soudce hrabství. „Nikdy jsem se nesetkal s "cyklosexuálem"“.

Případ byl podobný incidentu ve Švédsku, kdy byl v roce 2007 zatčen sedmatřicetiletý muž za sexuální obtěžování, když byl spatřen, jak odnáší dámské jízdní kolo a "tře se o něj".

Nejmenovaný muž se později přiznal k více sexuálním zločinům týkajících se jízdních kol, vysvětloval, že "cítil, jak ho polévá nesmírný klid, když se přiblížil k ženskému kolu a přivoněl si k řidítkům."

Překlad Kristian Smith

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.