Share |

Botanická zahrada Praha zve na každoroční výstavu bonsají pod širým nebem

foto: pořadatel akce

Od 19. května trojská botanická zahrada patří japonskému umění. Desítky bonsají od českých i zahraničních pěstitelů zaplňují Japonskou zahradu. Letos poprvé v České republice představuje své umění italský autor Luca Crespi. Výstavu již tradičně doprovodí bohatý víkendový program, chybět nebude například ukázka tvorby ikebany, hudební a divadelní vystoupení či nabídka japonských specialit. Ve výstavním sále si návštěvníci mohou prohlédnout výstavu suiseki doplněnou kaligrafiemi. Dvanáctý ročník výstavy bonsají potrvá až do neděle 28. května, navštívit ji můžete denně od 9 do 20 hodin.
 
Výstava bonsají je pro návštěvníky příležitostí seznámit se blíže s japonskou kulturou a tolik obdivovaným uměním tvarování rostlin. Naše výstava je navíc prezentována netypicky pod širým nebem, což ještě více podtrhne krásu jednotlivých exponátů a díky tomu můžeme rostliny vystavovat déle, než je u podobných akcí obvyklé,“ zve na oblíbenou výstavu Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Čestnou záštitu nad výstavou převzalo Velvyslanectví Japonska v České republice.  Doprovodný program vznikl i díky dlouhodobé spolupráci s Česko-japonskou společností.

Návštěvníci najdou u každé bonsaje životopis udávající její původ, vývoj a zajímavosti jejího vzniku. „Díky tomu umožníme zájemcům lépe poznat jednotlivé techniky a odhalit tajemství tvorby bonsají,“ představuje novinky letošního ročníku výstavy její kurátorka Kamila Skálová. „Ze zajímavých vystavených rostlin bych chtěla upozornit například na jasan čínský. Tuto bonsaj jsme zakoupili v botanické zahradě v Pekingu a již třináct let ji tvarujeme do pěstebního stylu nazvaného vor. Vypěstování bonsaje rostoucí v tomto stylu je časově i pěstitelsky velice náročné, proto se s nimi na výstavách setkáváme zřídka,“ dodává Kamila Skálová. Spolu s více než osmdesáti bonsajemi budou v letošním roce vystavovány také ozdobné kameny suiseky. Ty symbolizující přírodní scenérie, často hory a pohoří, nebo různé přírodní objekty.
 
Doprovodný program
O víkendech návštěvníci ochutnají japonské sushi, vyzkouší si skládání origami, shlédnou ukázky cvičení taiji a děti pobaví živá socha či veselý chůdař. Dne 20. května proběhne ukázka tvorby květinové ikebany, představí se Divadlo kjógenu Brno, k dispozici bude dílna výroby štětců z bambusu a psaní japonské kaligrafie. V neděli 21. května nebude chybět pravý čajový obřad a bubnová show. Druhý bonsajový víkend bude patřit zejména přednáškám. V sobotu 27. května představí Václav Kučera tradiční japonská řemesla. Od 18:00 proběhne soiré s poezií Ivo Hucla s hudbou Marcela Bárty (saxofon) a Jana Chalupy (bicí). V neděli 28. května výstavu zakončí ukázka tvarování bonsají následovaná přednáškou Svátky a slavnosti v císařském Kjótu. Po oba víkendy nabídne osvěžení čajovna U Cesty.
 
Večerní provázení výstavou
Ani v letošním roce nebude chybět oblíbené večerní provázení výstavou, během něhož se návštěvníci dozvědí zajímavosti o tvorbě Japonských zahrad a původu umění tvarování dřevin a mnoho dalšího. Na tyto speciální prohlídky je nutná rezervace předem. Zájemci se mohou hlásit již nyní na email: eva.novozamska@botanicka.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.