Share |

Botanická 2017: Prožijte americký rok plný relaxace a poznání

foto Botanická

 
Nová sezóna v trojské botanické zahradě přinese oblíbené akce i řadu novinek
 
 
Botanická zahrada hlavního města Prahy zahajuje 1. dubna novou sezonu. Letošní rok patří tematicky kontinentu Amerika a toto téma se jako červená nit táhne většinou letos pořádaných akcí. Vyvrcholením bude „Americké léto“, které nabídne ukázky skvostů tamní přírody, zvyky původních obyvatel i malý náhled do kuchyně tohoto kontinentu. Z novinek se můžete těšit na nové informační centrum, dlouho očekávané rostlinné bistro, nově vybudovanou expozici Medonosných rostlin a včel i rozšířené výsadby amerických trvalek, které vás přenesou na rozkvetlé prérie. Malí i velcí najdou v trojské zahradě místo pro relaxaci, odpočinek i poučení.
 
„Pro návštěvníky jsme na novou sezonu připravili mnoho příjemných novinek. Mimo jiné jsme zrekonstruovali část cestní sítě. Od samoobslužného vstupu ze směru od Bohnic nyní mohou návštěvníci pohodlně sejít zpevněnou cestou až do Ornamentální zahrady. Začátkem dubna otevřeme i páteřní komunikaci od severní pokladny na vyhlídku u Severoamerické prérie,“ zve do expozic Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Nové informační centrum nabídne nejen podrobné informace
o naší zahradě, ale také prodej propagačních předmětů a rostlinných přebytků za příjemné ceny.
Americký rok je pojítkem většiny letošních akcí. Stěžejními akcemi „Amerického léta“ bude
22. července Indiánský den a 5. srpna American food day. Na podzim se do amerického hávu oblékne i výstava dýní a rok zakončíme premiérou amerických pokojovek ve skleníku Fata Morgana. 
„V rámci Amerického roku připravujeme nové výsadby rostlin z tohoto kontinentu v expozici Severoamerické prérie. Těšit se můžete na rozkvetlý záhon, který bude letos obohacen o nové druhy letniček, trvalek a o plodiny Nového světa. Jejich prostřednictvím chceme návštěvníkům přiblížit pestrost rostlinné říše,“ představuje novinky Vlastik Rybka, náměstek pro odbornou činnost.
 
 
 
Nové zázemí pro návštěvníky
Očekávanou událostí jara je otevření nově vybudovaného Altánu v Ornamentální zahradě. Sídlit tu bude originální rostlinné bistro nazvané Botanická na talíři s nabídkou zdravého občerstvení a vína z vinice sv. Kláry. Najdete zde rovněž toalety a přístřeší v případě nepříznivého počasí. Prostor poslouží i pro konání vzdělávacích akcí, konferencí, přednášek
či workshopů. Otevřeno bude denně v otevírací době zahrady. 
Rozvoj expozic
Pro děti jsme vybudovali nové edukační prvky v expozici Medonosných rostlin a včel, např. dřevěnou houpačku nazvanou „Zvaž, kolik medu bys vytvořil, kdybys byl včelou“. Chystáme zde také edukační prvek „Opyluj rozkvetlý květ“ a naučnými panely o včelích tancích, způsobech opylování rostlin a dalšími zajímavostmi ze světa včel. Expozici zkrášlí i maliniště a rozsáhlá sbírka medonosných rostlin. 
Plánovaný rozvoj zahrady 
Rozvoj zahrady bude pokračovat i v této sezoně. Letošní rok bude především ve znamení projektových příprav. V následných letech se tak můžete těšit na nové expozice, mimo jiné například na Mediterán, Pueblo, návštěvnické centrum či nový vstup do zahrady přes vinici sv. Kláry. „Aktuálně řešíme také důstojnější WC pro návštěvníky vinotéky a na sklonku tohoto roku zahájíme stavbu vodovodu přivádějícíhod vodu z Vltavy určenou pro závlahový systém,“ zmiňuje náměstek koncepce a rozvoje botanické zahrady, Eduard Chvosta.
 

 
 
 
Kalendář akcí duben    květen 2017
 
Stopy v čase
1. 4. – Stráň
Stopy zanecháváme za sebou každý den. Staňte se svědky zalévání stély s egyptskými hieroglyfyvzkazu budoucím generacím do neprodyšné schránky. Během dne se také budete moci stát egyptským písařem nebo výrobcem papíru. Poznáte strasti i radosti archeologické práce a kriminologové vám osvětlí, jak obtížné je čtení stop z místa činu. Pokud máte doma zkamenělinu a chtěli byste zjistit, komu otisk patří, přineste ji s sebou. Odborníci
z Národního muzea vám ji určí a představí. V botanické zahradě se seznámíte s živoucími zkamenělinami nebo si vyzkoušíte hledání otisků v praxi. Celým dnem od 10:00 do 18:00 vás budou provázet moderátoři Českého rozhlasu, který je partnerem celé akce. 
 
Motýli
4. 4. – 28. 5. – skleník Fata Morgana
Motýli jsou asi nejobdivovanější skupinou hmyzu. Jejich krása, ladný let a křehkost fascinují člověka od nepaměti. Není tedy divu, že se výstava exotických motýlů ve skleníku Fata Morgana těší pravidelně vysokému zájmu ze strany návštěvníků. Letos ji pro vás připravujeme již po patnácté. I tentokrát k nám dorazí zásilky kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou (Velká Británie). Během procházky skleníkem budete moci sledovat motýly v letu, odpočívající na rostlinách či na speciálních krmítkách a s trochou štěstí se stanete svědky líhnutí těchto krasavců. Na doprovodných panelech se pak dozvíte mnoho zajímavostí
ze života tohoto hmyzu a seznámíte se s druhy, které budou ve skleníku k vidění. Výstavu
je možné navštívit denně mimo pondělí od 9:00 do 18:00, ve státní svátky 1. a 8. 5. je skleník otevřený ve stejném čase. 
 
Hmatová výstava pro všechny smysly – Zakuklete se, prosím, aneb Co nevíte o motýlech
14. 4. – 30. 4. – Výstavní sál
Letos pro vás pořádáme již dvacátý první ročník hmatové výstavy, tentokrát jsme ji věnovali křehkým motýlům. Expozici je možné prohlížet doslova všemi smysly. Život a jedinečnost tohoto hmyzu přiblíží jak vidoucím lidem, tak návštěvníkům s poruchou zraku. Doplní
ji zvukový průvodce, díky kterému se prohlídka změní v jedinečný zážitek. Výstava je pro vás otevřena denně od 9:00 do 18:00 ve výstavním sále v areálu venkovních expozic.
 
Burza afrických fialek
22. 4. – zázemí administrativní budovy
Milovníky afrických fialek zveme i letos na oblíbenou burzu těchto oblíbených pokojových rostlin. Přijďte obohatit svou sbírku a seznámit se s novinkami. Akce se koná 22. dubna
v odpoledních hodinách v chodbě zásobních skleníků pod administrativní budovou botanické zahrady.

Procházky zahradou s odborníkem
v dubnu od 16:00, od května od 17:00 – Venkovní expozice
  4. 5.     Tomáš Vencálek – Šeříky
11. 5.     Iveta Bulánková  – Dřevité pivoňky
18. 5.     Petr Hanzelka – Skalničky a jarní trvalky
  8. 6.     Petr Hanzelka – Severoamerické skalničky
22. 6.    Jarmila Skružná – Klášterní zahrady, léčivé rostliny a střípky středověké medicíny
29. 6.     Iveta Bulánková  – Denivky, kaly a lilie
 
Hypertufy v zahradě
6. 5. – 21. 5. – Venkovní expozice  
Inspirujte se netradičními hypertufovými nádobami, kterými můžete ozdobit svou zahradu
na autorské výstavě Petra Horáčka. (Pozn.: Hypertufa je směs perlitu, rašeliny, cementu a vody. Výrobky z ní imitují svým vzhledem kámen.)
 
Bonsaje
19. 5.28. 5. – Venkovní expozice, Japonská zahrada, výstavní sál
I letos pořádáme oblíbenou výstavu bonsají, které jsou u nás vystaveny netradičně pod širým nebem na pozadí kvetoucí Japonské zahrady. K vidění budou desítky bonsají nejen z našich sbírek, ale i od dalších významných českých i zahraničních pěstitelů. Výstavu doprovodí bohatý program s ukázkou japonských tradic.
 
Muškátová burza a prodej přebytků z botanické zahrady
26. 5.28. 5. – Venkovní expozice  
Srdečně vás zveme na muškátovou burzu. Pelargonie jsou jedny z nejoblíbenějších balkonových rostlin u nás, proto vám nabídneme ty nejzajímavější druhy. Muškátovou burzu bude doprovázet prodej přebytků rostlin ze sbírek botanické zahrady.  
 
Americké léto
od 17. 6. – Venkovní expozice  
Rok 2017 je v botanické zahradě věnován rostlinám Severní i Jižní Ameriky. Americké léto zahájí výstava kaktusů a sukulentů ve foliovém skleníku, na kterou naváže výstava fotografií‚
z četných botanických expedic na americký kontinent. V blízkosti severoamerické prérie
a tee-pee se můžete seznámit s přírodními výsadbami pestrobarevných severoamerických letniček, trvalek a skalniček a nově také s plodinami Nového světa. 
22. 7. se můžete těšit na Indiánský den a 5. 8. na den plný americké kuchyně s nevšedními pokrmy a exotickými nápoji. 
 
 
Kaktusy a sukulenty
17. 6. – 16. 7. – Svět kaktusů a sukulentů
Výstava kaktusů a sukulentů vám tentokráte přiblíží jejich přírodní biotopy v celé Americe.  Výstavu doprovodí fotografie z expedic do Ameriky, které pomohou navodit tu správnou atmosféru. Další druhy si budete moci prohlédnout v geografické expozici sukulentní flóry, která se nachází v druhé části foliového skleníku. Během výstavy bude zajištěn prodej
i poradna. O víkendech bude k dispozici průvodcovská služba. 
 
Pražské vinice
24. – 25.6.
Během posledního víkendu v červnu máte možnost navštívit všechny pražské vinice. Využijte toho a vydejte se na putování za vínem, třeba na Vinici sv. Kláry do botanické zahrady.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdou zájemci na www.botanicka.cz.
 
 
 
 
 
 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.