Share |

Bojkotujte ničivé hlubinné rybaření v evropských mořích

foto: Janine Gallert-Léonie Gené-Hamburg-Germany

Ve středu 10. září se v 13 zemích EU a ve 13 obchodech značky LUSH konala živá vystoupení bravurních umělců bodyartu, kteří na dobrovolnících tvořili nádherné kreace znázorňující mořské živočichy. V Česku, konkrétně v pražském obchodě v OC Palladium, se úkolu zhostila profesionální malířka na tělo a obličej Helena Jordana Skuhrovcová, která letos obdržela nádherné druhé místo na světovém mistrovství na World Bodypainting Festivalu v kategorii Facepainting. Její úchvatná zubatice obecná vznikala několik hodin – aby byla během okamžiku zničena. Stejně tak roky, ne-li staletí rostou, žijí a vytvářejí se výjimečné a ohrožené druhy na mořském dně,  včetně korálů a hub – a během vteřiny jsou zničeny. Jak? Vlečnými sítěmi při drastickém hlubinném rybolovu. Právě proti němu je namířena související kampaň, kterou LUSH pořádá ve spolupráci s organizací BLOOM.
 
Hluboká dna moří a oceánů jsou nejrozsáhlejšími biotopy na světě, v nichž kypí život. Mořské dno je ale soustavně a nemilosrdně ničeno kvůli rybolovu. Hrstka průmyslových, většinou francouzských a španělských lodí ničí evropské mořské hlubiny, které jsou součástí největší zásobárny biodiverzity na zemi. Rybářské lodě devastují hlubokomořské korály a houby tisíce let staré, když se honí za několika málo druhy hlubokomořských ryb s neobvyklými jmény, které jsou známé svou extrémní zranitelností v důsledku nadměrného rybolovu, jelikož žijí dlouho, pomalu rostou a pozdě se rozmnožují. Hlubokomořský rybolov se většinou provádí pomocí vlečných sítí, což jsou obrovské, extrémně zatížené rybářské sítě, které „shrabují“ mořské dno v hloubkách nad 1 600 metrů, zanechávajíce ve své brázdě jenom zkázu.
 
V roce 2012 Evropská komise navrhla zákaz hlubokomořského rybolovu vlečnými sítěmi – jedinou jednoduchou a účinnou cestu jak ochránit naše mořské bohatství, které již nikdo nikdy nenahradí, bude-li zničeno. Spojením našich sil můžeme povzbudit vlády Evropské unie, aby se zasadily za ochranu jedinečného mořského bohatství a prosadily toto jednoduché a tak potřebné ekologické opatření. Pokud neuslyší naše hlasy, nestoupnou si do cesty Francii a Španělsku, které dělají co mohou pro odmítnutí tohoto kousku legislativy. Pojďme tedy společně zastavit drancování hlubokého oceánu.
 
Pokud máte chuť něco pro záchranu nádherného podmořského světa udělat, můžete pomoci několika způsoby. Zkoukněte video a sdílejte je mezi svými přáteli https://www.youtube.com/watch?v=0lLK0x-bhwg. Můžete rovnou i poslat email ministru zemědělství Marianovi Jurečkovi, jehož text najdete na stránkách www.lush.cz.
 
Více na https://www.lushcz.cz/shop/info/124/. ​#bandeepseabottomtrawling 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.