Share |

BODO KIRCHHOFF, LAUREÁT NĚMECKÉ KNIŽNÍ CENY 2016, PŘIJEDE DO PRAHY.

foto: pořadatel akce

Spisovatel Bodo Kirchhoff, letošní držitel Německé knižní ceny, přijede do Prahy. 8. prosince představí v pražském Goethe-Institutu svůj oceněný románWiderfahrnis.
 
„Novela Bodo Kirchhoffa, která nese název Widerfahrnis, je velkolepé spojení dojemného milostného příběhu s dnešní evropskou realitou. Stylisticky je to mistrovsky pojaté, žádná falešná sentimentalita nebo dokonce kýč. Jde o útlé a bezchybné mistrovské dílo,“ prohlásil člen poroty Německé knižní ceny a ředitel Goethe-Institutu v České republice, Berthold Franke.
 
Porota odůvodnila své rozhodnutí takto: „Bodo Kirchhoff vypráví ve své nejnovější knize o neobvyklé cestě dvou lidí, kteří nemají cíl, jenom směr – a tím je jih. Pohání je stará touha po lásce, červeném vínu, Itálii a pozdním dobrodružství. Když se setkají s mladou tulačkou, jsou znovu konfrontováni s elementárními tématy své minulosti – ztrátou, rodičovstvím a radikálním novým začátkem. Kirchhoffovi se daří v husté spleti vyprávění pojednat velké motivy svého literárního díla na malém prostoru. Zároveň vypráví o naší současnosti a o tom, jak se dva melancholičtí hledači štěstí setkají s lidmi, kteří se v nynější době vydávají na cestu opačným směrem – z jihu na sever. Kirchhoffova novela Widerfahrnis je mnohovrstevnatý text, který mistrovským způsobem vzájemně spřádá existenciální otázky soukromého a politického života a propouští čtenáře do otevřeného prostoru.“
 
Z rozsáhlého literárního díla Bodo Krichhoffa vyšla v České republice doposud pouze kniha Krvák (něm. Schundroman, 2004) v překladu Jany Zoubkové (2004). Český překlad románu Widerfahrnis připravuje nakladatelství Akropolis už na rok 2017.
 
V pražském Goethe-Institutu představí Bodo Kirchhoff svou novelu v rozhovoru s předsedou poroty, literárním kritikem Christophem Schröderem. 
 
Widerfahrnis.Bodo Kirchhoff a Německá knižní cena 2016
8. prosince 2016 od 19:00 hodin
Goethe-Institut Česká republika, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
V němčině, s tlumočením do češtiny.
Vstup volný.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.