Share |

Bobby McFerrin si vybral český vokální soubor, který ho doprovodí

Na výzvu amerického zpěváka Bobbyho McFerrina, že hledá doprovodné a capella zpěváky na své dva koncerty v České republice, reagovaly na dvě desítky souborů, sborů či sólových vokalistů. Po pečlivém zvažování z nich byl vybrán liberecký sbor Akcent, který s Bobbym McFerrinem vystoupí 9. května v Praze a o den později v Ostravě v sestavě  12 zpěváků a zpěvaček. Na pražském koncertě Bobbyho McFerrina ve Fóru Karlín, který byl už několik měsíců vyprodán, byla navýšena kapacita a do prodeje se přidává přes 100 vstupenek.
 
Desetinásobný držitel Grammy Bobby McFerrin hledal v Čechách místní vokální těleso, které by ho doprovázelo na obou koncertech nazvaných Circlesongs, naplněných improvizovanými skladbami. Nejdůležitějším kritériem pro výběr byla chuť, odvaha a schopnost zpěváků na pódiu improvizovat, neboť koncertům nepředcházejí žádné zkoušky.  
 
Ze dvou desítek přihlášených nakonec ve spolupráci s pořadateli koncertů vybral liberecký sbor. Akcent Liberec je šestnáctičlenná vokální skupina, která vznikla v roce 2003 a její repertoár je zaměřený na jazz, pop i rock. Své aranže oživují i díky beatboxu. Právě pro tuto všestrannost prošla skupina do finálního výběru. Akcent Liberec bude doprovázet Bobbyho McFerrina ve zmenšené sestavě dvanácti členů, což jim dovolí vystoupit na každém z koncertů v jiném složení.
 
Pro nás je to obrovská příležitost sdílet koncert s tak skvělým zpěvákem a improvizátorem jako je Bobby McFerrin,“ říká sbormistryně Helena Krasnická. „Improvizace je momentální prožitek svobody, kdy se člověk dostává až do meditativního stavu. Okusit toto před několika tisícovým publikem bude jistě jedinečným zážitkem.
 
Na koncert Bobbyho McFerrina 9. května v Praze, který byl už několik měsíců vyprodaný, pořadatelé pro velký zájem fanoušků navýšili kapacitu o více než 100 míst k sezení, a tak se aktuálně přidávají do prodeje další vstupenky. Na koncert v Multifunkční aule Gong v Ostravě jsou vstupenky stále k dispozici.
 
Unikátní projekt Circlesongs je inspirovaný albem, jež Bobby McFerrin nahrál v roce 1997 a na němž jeho hlas ve spontánních improvizacích doprovází 12 zpěváků a zpěvaček. Kombinuje tajemné slabiky s cyklickými rytmy i exotickými zvuky. Koncerty se stejným názvem budou založeny zejména na vícehlasých improvizovaných sborových skladbách, zpívaných nejen na pódiu, ale za účasti diváků v sále. Mají být poctou společnému zpěvu a hudební oslavou spontánnosti. „Lidé od počátku zpívali ve skupinách, z radosti i ve smutku, pro zábavu i krácení času,“ říká Bobby McFerrin. „Vždycky jsem cítil, že zpěv beze slov dělá z jedné písně tisíc skladeb, protože dovoluje lidem vnášet do ní vlastní příběhy,“ vysvětluje.
 
Přidané vstupenky za 1 290 a 2 140 Kč, 9. května 2018, Forum Karlín Praha:
https://shop.ticketpro.cz/cs/Event/Detail/707888/bobby-mcferrin
https://shop.ticketpro.cz/cs/Event/Detail/729447/bobby-mcferrin-pridane-rady-36-38
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.