Share |

Bob Dylan má Nobelovu cenu za literaturu

Updatujeme:
Nobelovu cenu za literaturu získal překvapivě a podle nás zaslouženě americký písničkář Bob Dylan.
 
Oficiální zdůvodnění superprestižního ocenění: "Vytvořil nová poetická vyjádření v rámci velké americké písňové tradice."
Sara Danius ze Švédské akademie upřesňuje: "Dylan je skvostný básník v duchu anglofonní tradice a už 54 let se mění a vytváří pro sebe stále nové identity."
Žádnému jinému hudebníkovi se to dosud nepovedlo. Obsáhlejší vyjádření Akademie včetně bibliografie (vesměs sbírky textů) je zde (pdf, anglicky), tweet s oznámením nyní oblétává svět, většinou za souhlasu čtenářů.
 
Cena bude předána 10.12., v den výročí smrti Alfreda Nobela. Na udělení ceny radostně reagují literární i hudební esa - raduje se Salman Rushdie (tweet), Naomi Klein (tweet) i Dave Stewart (tweet) a spousty dalších umělců i obdivovatelů. Naopak proti je Irvine Welsh, který se sice prohlašuje za Dylanova fanouška, ale Nobelovu cenu by mu nepřiřkl, neboť se podle něj jedná o nedomyšlenou cenu nostalgie vyšťouranou ze žluklých prostat senilních brebentících hipíků (tweet).
Když dostal Pulitzerovu cenu, podobné negativní reakce k vidění nebyly.
Kromě zmí ěných ocenění má 11 Grammy, nespočet různě významných hudebních cen z několika kontinentů, Zlatý glóbus, Oscara a nějaký ten čestný doktorát.
Bobovi Dylanovi je 75 let  a je stále činný. Letos vydal desku Fallen Angels, loni album Shadows In The Night. Kromě skládání hudby a textů také vyrábí sochy ze železa.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.