Share |

Blíží se výstava Bet Orten a Veroniky Ruppert pro Elpidu

foto: pořadatel akce

Obecně prospěšná společnost Elpida, která skrze své aktivity šíří myšlenku, že “old is cool”, oslaví 15 let od svého založení. Letos Elpida již po páté pořádá mezigenerační festival OLD’S COOL, který je vždy koncipován jako velkolepá oslava Mezinárodního dne seniorů (1.10.) a jehož hlavním cílem je inspirovat k mezigenerační spolupráci. Jubilejní pátý ročník mezigenerační přehlídky představí již po třetí autorský projekt fotografky Bet Orten a novinářky a stylistky Veroniky Ruppert, který se nese v duchu myšlenky celého festivalu o lehčím a zábavnějším stáří. Kolemjdoucí na pražské Náplavce na Rašínově nábřeží uvidí od 8. 9. do 6. 10. 2017 na velkoformátových fotografiích seniory v příběhovém vizuálním pojetí symbolizujícím překážky, které překonávají v běžném životě. Vernisáž se uskuteční dne 7. 9. 2017 od 18:00 a o doprovodný program se postará jedinečný Sbor Elpida.
 
Není zač…
První z akcí letošního mezigeneračního festivalu OLD´S COOL 2017 v Praze je velkoformátová výstava fotografií Bet Orten & Veronika Ruppert: Není zač… na pražské Náplavce na Rašínově nábřeží. Autorská dvojice Orten & Ruppert vizualizuje mentální i fyzické překážky v běžném životě seniorů. Tématem stylizovaných fotografií, na kterých najdete např. také některé seniory z řad klientů Centra Elpida, jsou bežné překážky, které město v každodenním životě klade seniorům do cesty. Jedna z nejznámější fotografek současné české scény tak upozorňuje na to, že ve veřejném prostoru je pro starší lidi řada omezení, která v nich budí strach a nejistotu. Výstava samotná podněcuje k tomu, aby lidé podali pomocnou ruku, projevili pochopení a našli v sobě trpělivosti, aby se ze stresující situace stalo příjemné setkání zvládnuté s grácií. Není zač… v samotném názvu je poděkováním všem, kteří pomocnou ruku seniorům nabídnou.
 
Stylizované fotografie držitelky Ceny Czech Grand Design 2012 Bet Orten ztvárňují 6 modelových situací, které mohou být pro seniory v běžném životě stresující: hluk, rychlé tempo, nerovný terén, sníženou pohyblivost a samotu. Umístěním na pražské Náplavce získává výstava rozměr sociální kampaně, kdy fotografie vstupují do života kolemjdoucím, lidem na proplouvajících lodích i cyklistům.
 
Šlo nám o to, zachytit momenty, ve kterých senioři ocení pomoc, podporu a trpělivost, která nás často nic nestojí. Stačí jen trocha pozornosti a empatie, aby spolu lidé vstoupili do kontaktu a překážky překonali společně." popisuje inspiraci ke konceptu výstavy Veronika Ruppert (Český rozhlas – Radio Wave), která stojí za konceptem a stylingem fotografií.
 
V rámci mezigeneračního festivalu OLD´S COOL, pořádaným Elpidou, se jedná již o třetí velkoformátovou výstavu fotografií, kterou dvojice Bet Orten a Veronika Ruppert přímo pro festival připravily. V předchozích dvou výstavách byla nosným motivem originální autorská móda od českých designérů, kterou prezentovaly ženy různých generací.
 
Móda a stylizace hraje i v letošní výstavě velkou roli, ale již ne hlavní roli. Jejím úkolem je tentokrát hlavně podtrhnout téma městských bariér, se kterými mohou mladí lidé seniorům snadno pomoci. Máme radost, že naše výstavy mají přesah do sociální kampaně, chceme fotkami kolemjdoucí pozitivně motivovat a přivést k zamyšlení nad všedními situacemi a stereotypy" dodává Veronika Ruppert.
 
Výstava Bet Orten & Veronika Ruppert: Není zač… bude k vidění v termínu 8. 9. do 6. 10. 2017 na Náplavce na Rašínově nábřeží v Praze. Vernisáž proběhne 7. 9. v 18.00 a zahájí již tradičně Sbor Elpida.

 
Bet Orten & Veronika Ruppert: Není zač…
Fotografie: Bet Orten
Koncept, styling: Veronika Ruppert
Make up: Eva Svobodová / Studio Heavy-Duty
Vlasy: Michael Birrer / Kevin.Murphy
 
Bet Orten
Tvorba současné mladé fotografky Bet Orten osciluje na pomezí módní fotografie, dokumentu, portrétu i krajinné tvorby. Laureátka ceny Czech Grand Design 2012 v kategorii Fotograf roku, sama svou tvorbu nazývá „intuitivní inscenovanou fotografií“. Její fotografie působí jako poetické obrazy. Své zkušenosti a praxi sbírala převážně v zahraničí. Žila v New Yorku, kde mimo jiné pracovala jako asistentka v týmu slavného amerického fotografa Stevena Kleina. Své studium fotografie pak završila magisterským titulem v oblasti módní fotografie na London College of Fashion. V současné době žije a tvoří v Praze. Není zač… je jejím třetím autorským projektem v rámci mezigeneračního festivalu OLD´S COOL.
 
Veronika Ruppert
Novinářka a moderátorka pořadu Modeschau na Radiu Wave, která přes deset let systematicky mapuje český módní design a průmysl. Vedle Českého rozhlasu spolupracuje také s magazínem Blue Paper a dalšími českými časopisy zaměřenými na módu. Je členkou České akademie designu, poroty Diploma selection Designbloku a působila také jako módní kurátorka festivalu designSUPERMARKET. S obecně prospěšnou společností Elpida spolupracuje v rámci OLD´S COOL od roku 2014, vedle módních přehlídek a výstav se podílí i na přípravách a realizaci mezigeneračních módních workshopů.

Kompletní program přehlídky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.