Share |

Blíží se 5.ročník EAST DOC PLATFORM. Největší dokumentární akce v regionu.

foto: Through the forest

Institut dokumentárního filmu (IDF) představí v Praze 7. – 13. března již popáté akci East Doc Platform. Na znělku letošní EDP se můžete podívat zde.  Během minulého roku proběhl pilotní ročník jedinečného projektu organizovaného IDF s názvem KineDok, spočívajícího v projekcích autorských dokumentů na netradičních místech v pěti zemích.
 
KineDok se letos představí nejen v různých alternativních prostorách, ale také na East Doc Platform. V Institutu Cervantes proběhne dvoudenní KineDok konference zaměřená na inovativní formy distribuce. V rámci konference se 10. března od 20:30 ve Vinohradském pivovaru uskuteční slavnostní projekce polského dokumentu 6 degrees.
 
I v letošním roce se budou moci návštěvníci East Doc Platform seznámit s těmi nejzajímavějšími transmediálními projekty vybranými do sekce Doc Tank. Jejich tvůrci se odvážně pustili např. do urbanismu nebo do dokumentování snahy zlepšit veřejný prostor. Chybět nebude ani kinematografické investigace se sociálním přesahem na téma alkoholismu hlavy státu.
 
Příznivci dokumentárního žánru by si na letošní East Doc Platform neměli nechat ujít vystoupení celé řady renomovaných světových odborníků. Britský producent nominovaný na Oscara Mike Lerner nechá diváky nahlédnout do zákulisí vzniku filmu Ruský datel, který vyhrál hlavní cenu poroty na festivalu Sundance a bude k vidění na festivalu Jeden svět. Velmi zajímavý zážitek slibuje masterclass původem novozélandské střihačky usazené v Los Angeles Mayi Hawke, která mimo jiné spolupracovala na osmi filmech Wernera Herzoga i na snímcích Errola Morrise. Součástí EDP bude také prezentace Připravované české dokumenty s potenciálem mezinárodní distribuce. Připravované snímky představí samotní tvůrci včetně např. režiséra Lukáše Kokeše, který se ve svém stylizovaném dokumentu Nic jako dřív snaží proniknout do světa současných teenagerů v prostoru geografické a sociální periferie uprostřed Evropy.
 
Otevřený program EDP probíhající v anglickém jazyce je přístupný všem zájemcům z řad veřejnosti. Většina akcí se uskuteční v Institutu Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2). /WEB/

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.