Share |

Bizarní film Stát pevně právě v kinech

foto: Film Europe

Šokující, meditativní a niterný obraz tvůrčí i osobní krize vystavuje nejvýraznější režisér LGBT filmů Alain Guiraudie ve snímku Stát pevně. Kuriózní film, ve kterém se hlavní hrdina vydává na trnitou cestu hledání vlastní identity, přichází 2. března do vybraných českých kin. V dubnu bude také snímek uveden na přehlídce bizarních artových filmů Weird Europe.'
 
Nejkontroverznější snímek Cannes 2016 se pokouší zbořit sexuální tabu, a s nádechem komiky se zaměřuje na neměnné role, do kterých samy sebe uvrháváme. “Na příběhu dvou lidí ukazuji, že i když dva žijí spolu, mohou být vlastně sami. Mým záměrem bylo také nabořit společenské klišé, které říká, že ženy mají mateřský instinkt a schopnost vychovávat děti,” říká Guiraudie.
Tvůrčí krize už měly na plátně mnoho podob. Nikdo ale pravděpodobně nezašel tak daleko jako Alain Guiraudie. Stát pevně je film, který intuitivně spojuje šok, zhnusení a úžas, ohledává zvíře v nás i mimo nás” říká dramaturg Vít Schmarc přehlídky  evropských bizarních artových filmů Weird Europe, která se letos uskuteční od 5. - 10. dubna v pražském Bio Oko a v brněnském kině Art 10. - 12. dubna.
 
Synopse filmu
Trnitá cesta za nalezením orientace i polohy, v níž by hrdina vydržel stát pevně. Šokující, meditativní a niterný obraz tvůrčí i osobní krize. Scenárista Léo se vydává do divoké přírody, aby našel vlky. Místo nich potkává pastýřku Marii, se kterou počne dítě. Odstěhuje se na statek, kde žijí s jejím podivínským otcem. Po porodu se Marie nedokáže o dítě starat a utíká. Leo zůstává s kojencem sám. S novou rolí se vypořádává bezcílnými toulkami, sexuálními avantýrami i svéráznou lesní terapií. Alain Guiraudie natočil film na hranici perverzního pastorále, psychologického dramatu a symbolického portrétu muže, který nedokáže být otcem, milencem ani tvůrcem.
 
O režisérovi
Alain Guiraudie patří mezi nejvýznačnější představitele současného LGBT filmu. Otevřeně se hlásí ke své homosexuální orientaci a od 90. let ji ve svých filmech rafinovaně a neschematicky tematizuje. Mezi jeho největší kariérní úspěchy patří snímek Neznámý od jezera, za nějž v roce 2013 dostal v Cannes cenu za režii. Mezi své nejvýraznější inspirační zdroje řadí všestranného francouzského intelektuála Georgese Bataille.
Distributorem filmu Stát pevně je společnost Film Europe, která pořádá festival Be2Can, úspěšnou přehlídku nejlepších filmů z významných festivalů Berlinále, Benátky a Cannes, přehlídku současné severské kinematografie Scandi, a Weird Europe, přehlídku nejbizarnějších artových filmů z celé Evropy.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.