Share |

Biatlonistovi chyběly peníze na sezónu, získal je díky crowdfundingu

Sportovní život Michaela Rösche je jako jízda na horské dráze. Ze širší světové špičky se propadl do podprůměru, následně vyměnil reprezentační tým rodného Německa za belgický, v jehož barvách se opakovaně potýká s problémem sehnat dostatek financí od sponzorů. Aby tak mohl absolvovat nadcházející sezónu a v únoru 2018 závodit na olympijských hrách v Pchjongčchangu, obrátil se na fanoušky.
 
Rösch se biatlonu věnuje od šesti let, vzorem mu je jeho otec Eberhard, který vyjel a vystřílel stříbrnou a bronzovou medaili na olympijských hrách 1980 v Lake Placid. O 26 let později rozšířil rodinou síň slávy talentovaný junior. Pod pěti kruhy v Turíně získal s německou štafetou nejcennější kov.
 
Po olympiádě potvrzoval potenciál také ve Světovém poháru. V čtyřech sezónách neskončil v jeho celkovém pořadí hůře než na 16. příčce, opanoval dva individuální závody a pravidelně se umisťoval na stupních vítězů, ať už s německou reprezentací či sám za sebe. Zlom však nastal od sezóny 2009/10. Potýkal se s výpadky formy, navíc ho trápila zranění, kvůli čemuž vypadl ze silného německého A-týmu. Místo elitního Světového poháru objížděl závody druhořadého IBU Cupu. Krize po čase vygradovala sporem s trenéry, a tak se v roce 2012 Rösch rozešel se svou vlastí. Rozhodl se reprezentovat Belgii.
Vyřizování nového pasu se ale táhlo dlouhé dva roky a zapříčinilo neúčast na druhé olympiádě v řadě. Oblíbený biatlonista se po dotažení přestupu pod belgickou vlajku vrátil do kolotoče Světového poháru před třemi lety, nicméně výkonnostní průlom zaznamenal až během loňské sezóny. Prospělo mu, že začal trénovat se švýcarskou reprezentací, která pracuje v daleko lepších podmínkách než ta belgická.
 
Když Rösch před rokem ve slovinské Pokljuce dosáhl na šesté místo, v cíli se rozplakal. Na podobný úspěch čekal dlouhých osm let. Slzy do očí se mu ovšem hnaly i z jiného důvodu. V rozhovoru po závodě vzpomínal na Klause Sieberta, svého dlouholetého trenéra, jenž na začátku roku 2016 podlehl rakovině.
 
Šesté místo ze Slovinska nakonec bylo jeho sezónním maximem, přičemž na stejné pozici finišoval rovněž ve stíhacím závodě v Novém Městě na Moravě. V klasifikaci na konci ročníku mu patřila celková 33. příčka, která překvapila řadu expertů.
 
S pomocí crowdfundingu na olympijské hry
Absolvovat kompletní sezónu vyjde Rösche přibližně na 60 tisíc eur (1,5 milionu korun). V létě si 34letý rodák ze Saska spočítal, že i po příspěvku z vlastní kapsy a od rodičů mu k naplnění rozpočtu chybí přibližně 17,5 tisíc eur. Přeci jenom biatlon se v Belgii netěší velké popularitě a sehnat dostatek financí od sponzorů je obtížné.
 
Rösch se ale nechtěl zdát svého snu po 12 letech opět okusit atmosféru olympijských her, a proto se odhodlal k netradičnímu kroku. Na švýcarském crowdfundingovém webu I believe in you (Věřím v tebe) spustil sbírku s cílem vybrat od fanoušků 20 tisíc franků, v přepočtu právě oněch 17,5 eur. Dárcům podle výše jejich příspěvků na oplátku přislíbil plakáty s podpisem či startovní čísla ze závodů.
 
Dvouměsíční sbírka spuštěná na začátku září vybrala kýženou částku už po pěti týdnech. Dojatý sportovec prostřednictvím oficiální stránek Mezinárodní biatlonové unie dárcům vzkázal: "Jsem ohromený a neskonale vděčný za vaši pomoc. Do žil mi to vlilo obrovskou dávku motivace."
 
Sbírka nakonec předčila veškerá očekávání. 303 fanoušků, mezi nimiž se objevilo i několik jeho soupeřů ze startovního pole včetně českého závodníka Ondřeje Moravce, mu poslalo dohromady 28 026 švýcarských franků, což činí 140 procent cílové částky. Rösch si ale všechny peníze nenechá, už dříve prohlásil, že 10 procent z vybrané sumy věnuje nadačnímu fondu pro boj s rakovinou Deutsche Krebshilfe. Záměr je zřejmý, uctít památku bývalého trenéra Klause Sieberta.
 
Seriál Světového poháru v biatlonu odstartuje na konci listopadu ve Švédsku, olympijské hry v Jižní Koreji jsou potom na programu od 10. do 23. února příštího roku. Pokud Rösche nezastaví zranění nebo obrovské výsledkové trápení, na obou akcích ho jeho fanoušci uvidí. Skoro z třetiny mu totiž pomohli naplnit rozpočet na sezónu.
 

-

foto Elena.de licence the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.