Share |

Beseda u Bigbítu letos oslaví jubilejních 25 let

foto: pořadatel akce / Anna von Hausswolff

Ačkoli letní festivalová sezóna je ještě relativně daleko před námi, pořadatelé Besedy u Bigbítu intenzivně pracují na letošním ročníku festivalu. Jubilejní 25. ročník multižánrové akce, která se uskuteční 4. – 5. srpna v Tasově u Veselí nad Moravou, bude opět ve znamení toho nejlepšího z aktuální nezávislé česko-slovenské scény, Polska a Maďarska, zajímavých zahraničních hostů, ale také ve znamení rozšíření aktivit festivalu. Festivalový warm-up proběhne už 18. května v brněnském Kabinetu múz.
 
Ze severu Evropy dorazí v srpnu do Tasova Anna Von Hausswolff. Křehká zpěvačka a multiinstrumentalistka, která kombinuje dronemetalové plochy a postrockové kolébání, zaujala i Michaela Giru, jenž ji pozval jako hosta na turné svých Swans. Ze zámoří se pak objeví na letošní Besedě projekt chicagského hudebníka J. R. Robinsona Wrekmeister Harmonies, oscilující na hraně metalu, klasiky a noisu. „Anna von Hausswolff patří dle ohlasů i naší osobní zkušenosti k nejzajímavějším koncertním evropským tahákům a v projektu Wrekmeister Harmonies najdeme členy slavných Godspeed You! Black Emperor. V obou případech půjde o mimořádný koncertní zážitek,“ dodává k prvním potvrzeným zahraničním headlinerům dramaturgyně Besedy Kateřina Janotová.
 
Hlavní část programu bude tradičně věnována aktuálním projektům česko-slovenské scény. Mezi první polovinou potvrzených jmen programu nechybí hvězdy tuzemské klubové scény Priessnitz, Midi Lidi nebo slovenská zpěvačka Katarzia. Páteří dvou festivalových dnů ale budou spíše mladé projekty, ve kterých pořadatelé spatřují potenciál. Mezi takové patří kytarovky Role, Acute Dose nebo Flash The Readies nebo v posledních měsících dvě velmi často skloňovaná jména vycházející z pražské HC/punk scény, Tomáš Palucha a Kovadlina.
 
Protipólem tvrdých kytar v programu je čerstvý držitel cen Apollo a Vinyla, elektronický producent Dné, na jehož intimním loňském debutu můžeme slyšet zvuky piana nebo koláže samplů. Elektroniku ve své hudbě využívají také těžce vyslovitelní 1flfsoap nebo v Berlíně usazení Fiordmoss, kteří by měli v jarních měsících vydat dlouho očekávatelné debutové album. První balík potvrzených domácích interpretů na Besedě doplňují nadžánroví Voir Noir, funkově-elektroničtí Hard To Frame a v roli už zdomácnělého hosta festivalu DJ Myslivec. Slovenskou hudební scénu v aktuálním výběru doplňují indiepopoví Nvmeri, post-rockoví The Ills a se stylově unikátní směsí písničkářství, ambientu a popu přijede kvarteto Ospalý pohyb.

I v letošním roce bude důležitou součástí programu reprezentativní výběr kapel z Maďarska a Polska, zejména díky mnohaleté podpoře Mezinárodního visegrádského fondu. Mezi první potvrzené interprety z těchto zemí patří temní polští elektronici RSS Boys a mix psychedelické hudby, lo-fi folku a extrémních hlukových poloh Stara Rzeka. Další jména z Polska a Maďarska vybírají pořadatelé Besedy společně se svými visegrádskými partnery a budou zveřejněna s druhou polovinou programu.
 
Důraz na mladou a začínající tvorbu organizátoři Besedy potvrzují pokračující spoluprací s talentovou soutěží Startér Radia Wave. „Loni kapely ze Startéru program rozhodně oživili a i v letošním roce počítáme s účastí několika jmen z této soutěže“ dodává ke spolupráci s Radiem Wave další z dramaturgů festivalu Pavel Uretšlégr. Vedle Radia Wave pak pořadatelé nadále úzce spolupracují také s Radiem 1 a slovenským Rádiem_FM.

V doprovodném programu nebude opět chybět Soutěž regionálních písničkářů a Apollónova návštěva. První potvrzenými jmény doprovodného programu jsou se svými autorskými čteními Martin Reiner, Jiří Hájíček a Ondřej Buddeus.
 
V programu jubilejní Besedy se v útulném areálu Topolového hájku v Tasově u Veselí nad Moravou na třech scénách 4. – 5. srpna 2017 představí kolem padesáti vystupujících a účinkujících. Druhou polovinu hudební programu pořadatelé zveřejní na přelomu dubna a května, doprovodný program včetně veškerých letošních novinek pak v červnu.
 
Díky podpoře klíčových partnerů, mezi které vedle zmiňovaného IVF patří také Ministerstvo kultury ČR, pořadatelé dále připravují rozšíření svých festivalových aktivit. Na 18. května do brněnského Kabinetu múz chystají koncertní večer složený z interpretů aktuálního a předešlého ročníku. „Chtěli bychom, aby Beseda fungovala nejen jeden festivalový víkend, ale díky koncertním večerům v průběhu celého roku. Na brněnský večer bychom chtěli následně ještě na podzim navázat koncertním programem u některého z našich visegrádských partnerů,“ dodává k rozšíření aktivit Besedy u Bigbítu její ředitel Tomáš Ševčík. Bližší informace ke květnovému večeru budou zveřejněny v průběhu března.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.