Share |

Behsud - Afghánistán v nejlepší formě v centru Prahy

 
 
Na návštěvu této restaurace jsem se hodně těšila, afghánskou kuchyni mám ráda a příležitostí ochutnat ji není v Praze nijak mnoho. Nicméně po dovolené na Kypru jsem pochybovala o načasování - dva týdny mletých jehňat, kuřat, jogurtových dresingů a lilku na všechny způsoby - co mě tady může teď překvapit? 
 
Všechno. No vážně. 
 
Behsud je rodinná restaurace v tom nejlepším smyslu slova - afghánští majitelé sami vaří tradiční jídla a o své hosty pečují stejně pozorně jako o své o přátele.  V příjemně komorním prostředí můžete ochutnat výborně upravené speciality “maminčiny kuchyně”. 
 
Dali jsme si  pečený lilek (badenjan-e siah), špenát s česnekem a pórkem (sabzi), červenou čočku (dal) a jehněčí kebab (shami). K tomu rýži a chleba. 
Možná to nezní zvlášť exoticky, ale rčení “když dva dělají totéž, není to totéž” tady rozhodně platí doslova. Všechna jídla jsou totiž tak dokonale ochucena, že nás každé z nich skutečně ohromilo (jo, i ten chleba!). 
Nebude to ale důsledkem používání nějaké univerzální směsi koření, protože každé jídlo má svou vlastní výraznou chuť, která dělá třeba z obyčejného špenátu zážitek. 
Pochopitelně  jsem se snažila to tajemství z personálu vymámit, ale dozvěděla jsem se jen, že “maminka používá různé bylinky”. Ale jaké?!? “Třeba oregano.” ;-) No budiž, bylinky jsou důležité, suroviny zjevně vysoké kvality (to maso! A granátová melasa!), ale stejně…
 
Vřele doporučuji návštěvu. I když tuto orientální záhadu možná taky nerozluštíte, kulinářské orgie vám to každopádně vynahradí.
 
Behsud
V Tůních 14, Praha 2
http://www.behsud.cz
https://www.facebook.com/behsudrestaurant
+420 222 524 563
+420 776 808 972
Úterý - neděle: 11 - 22
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.