Share |

BBC Sound Of 2011 aneb Interesantní hudební "potěr"

Seznamte se s patnáctkou nových jmen, kterým by měl dle britských tastemakerů patřit nadcházející rok.
BBC Sound Of 2011
BBC Sound Of 2011

Zcela rutinně se opět schází rok s rokem. Nechybí vánoční stres, všudypřítomný blikající kýč, vrtošivé počasí a řada dalších tradičních záležitostí, mezi nimiž se ale dají najít i takové, které mají s rutinou pramálo společného. Teď a tady nás zajímá ale jen jedna z nich - anketa BBC Sound Of 2011, v jejímž rámci si 161 britských tastemakerů zahrálo na Sibylu.

Výsledkem je patnáct největších hudebních nadějí pro rok 2011, které by rozhodně neměly ujít pozornosti těch, kdo jsou v muzice rádi v obraze a up-to-date. Ostatně o "důvěryhodnosti" ankety, která funguje už od roku 2003, svědčí i fakt, že se v jejích předchozích ročnících objevily jména jako Bloc Party, Klaxons, MGMT nebo Yeah Yeah Yeahs. Ofiko pořadí bude sice venku klasicky až v lednu, ale proč se jím svazovat, když si své favority můžete už teď vytipovat sami. Takže pojďme na to...podle abecedy...samozřejmě...

Anna Calvi

Tahle šarmantní bledule už má za sebou mj. turné s Grinderman a mezi její největší propagátory patří slovutný Brian Eno, který se dokonce nechal slyšet, že ji považuje za "nejvýznamnější talent od dob Patti Smith". Zdali si muzikantka mísící vlivy rockabilly s šansonem, Debussym, Messienem či tradiční hudbou jihu Evropy skutečně zaslouží takováhle velkohubá prohlášení, můžete zjistit na www.myspace.com/annacalvi.

Clare Maguire

Nyní dvaadvacetiletá birminghamská rodačka údajně snila o kariéře zpěvačky už od raného dětství a nutno podotknout, že s její barvou hlasu je dobře, že nezůstalo jen u snů. Potvrzuje to i fakt, že si jí pod svá křídla vzal major Universal a o produkci jejího debutu Light After Dark brousícího ve vodách inteligentního popu se stará respektovaný Fraser T. Smith (mj. Cee Lo Green či Adele). Koštovat možno na www.myspace.com/claremaguire.

Daley

Podle Damona Albarna má tenhle jedenadvacetiletý klučina "hlas, který se neobjevuje příliš často", a tak se asi není čemu divit, že si ho vybral jako vokalistu pro singl Gorillaz Doncamatic. NME pro změnu hodně vysoce cení Daleyho "smooth neo-soul" styl, čemuž je manchesterský rodák vděčný za nemalý hype kolem svého jména. Podlehnete-li mu taky, zjistíte na www.myspace.com/daleyuk.

Esben & The Witch

Birminghamské indie rockové trio, které si svůj název vypůjčilo z dánské pohádky, patří k mým osobním favoritům nadcházejícího roku. Přiznaná inspirace tvorbou Björk, Francis Bacon nebo Portishead stejně jako jemnocit pro tísnivou mystiku jim sice asi dost těžko přinesou nějaký vyložený komerční úspěch, ale mj. i v tom je jejich kouzlo. Více na www.myspace.com/esbenandthewitch.

Jai Paul

Vtip, barvy a nakažlivá energie - to je rozverný Londýňan Jai Paul, který svým futuristickým funky a slaďoučkým falzetem pošle do kolen nejednoho hipstera. Přidejte k tomu smlouvu s jedním z nejprogresivnějších nezávislých labelů XL Recordings, liknavé synťáky, nějaký ten laser či inspiraci u Hudson Mohawke nebo N*E*R*D a máte blýskavou hvězdičku, jejíž pecky možná brzo rozpohybují celou galaxii. Chcete-li mít náskok, začněte tady: www.myspace.com/jaipaulmusic.

James Blake

Producent, klavírista a zpěvák James Blake za sebou má studium oboru Popular music na londýnské Goldsmiths University a podle BBC Sound Of 2011 je jeho tvorba ideálním vzorkem post-dubstepu. Jamesův hudební záběr je ale natolik široký, že svazovat ho škatulkami není úplně na místě. Ověřit si to můžete na www.myspace.com/jamesblakeproduction.

Jamie Woon

Na rozdíl od většiny ostatních zde zmíněných kolegů si Jamie Woon prošlapává svou cestičku už přeci jen o něco déle, když své první demo Wayfaring Stranger vydal už v roce 2006. Debutové album je ale v plánu až na příští rok a vzhledem k zálibě ostrovních kritiků v jeho "smooth electronic soul music" se není čemu divit, že ho tlačí, co to dá. Budete ho po návštěvě www.myspace.com/jamiewoon tlačit taky?

Jessie J

Jessica Cornish aka Jessie J získala své první pěvecké zkušenosti v muzikálech a tak je asi vcelku jasné, kde přičichla k určité teatrálnosti, která je markantní i v její sólové tvorbě. Ono to ale v případě, že děláte špinavé r´n´b a máte na kontě skládání písní pro Chrise Browna, Xtinu Aguileru nebo Justina Timberlaka asi ani jinak nejde. Dvaadvacetiletou frajerku, která na očních stínech ani rtěnce fakt nešetří a k respektu ji jistě notně přispěje i cena kritiků v rámci Brit Awards, můžete blíže poznat na www.myspace.com/jessiejofficial.

Mona

Pokud má být mezi talenty roku 2011 zastoupený také pořádný rock´n´ roll, měla by se o to postarat čtyřčlenná partička Mona z amerického Nashvillu. Kapela, která do puntíku naplňuje všechny ty klišé historky o společném dospívání a snech kluků z malého města, disponuje výbušnou rockovou energií i umem napsat song na první dobrou. Potvrdit by vám to měli na www.myspace.com/monatheband.

The Naked & Famous

Je libo extrakt z těch nejchytlavějších věcí MGMT s příměsí shoegaze a zvonivého alternativního rocku?  Pak věnujte pozornost novozélandské pětici, jež si jako název zvolila úryvek z Trickyho textu a netají se ambicemi dělat muziku s bezstarostnou veselostí a radostí z míchání melancholické nostalgie s modernou. Nakazit se můžete nechat na www.myspace.com/thenakedandfamous.

Nero

Fúzování zajetých žánrů v nový, alespoň částečně neotřelý sound je v poslední době jeden z nejfrekventovanějších způsobů, jak dát šmrnc zacyklené recyklaci. A podle tohoto mustru jede i producentské duo Dan Stephens a Joe Ray doplněné zpěvačkou Alanou. Konkrétně v jejich případě jde o mix d´n´b a dubstepu s prvky devadesátkového house a trance. Nechybí mu řádná hutnost ani pro komerční úspěch nutná chytlavost. Testovat je možné na www.myspace.com/nerouk.

The Vaccines

Londýnský indie rockový kvartet The Vaccines se dal dohromady sice teprve letos v červnu, nicméně nijak to téhle partičce nebrání v tom, aby na sebe strhla až nečekaně velkou pozornost. Debutový singl If You Wanna vzbudil nemalý zájem managementu Franz Ferdinand, jejich první regulérní londýnský koncert byl beznadějně vyprodán a Zane Lowe z britského Radia 1 o nich prohlásil, že "nakopnou novou éru". Potřebujete nějakou lepší reklamu? Více na www.myspace.com/thevaccinesuk.

Warpaint

Čtyři holky z LA, psychadelie a art rock, šest let vývoje, hledání vlastního zvuku a hudebního názoru - to jsou Warpaint, jejichž letošní debut The Fool patří k nejzajímavějším prvotinám roku a po právu ho doprovázejí povětšinou velmi pozitivní recenze i náležitý hype. Mnohé může ostatně naznačit i fakt, že se kolem Warpaint svého času dost motal John Frusciante a hrával s nimi i nynější kytarista RHCP Josh Klinghofer. Jejich aktuální sound ochutnejte na www.myspace.com/worldwartour.

Wretch 32

Na pomezí grime a UK Hip Hopu operující Jermaine Scott aka Wretch 32 má se svým crossoverem podle všeho našlápnuto k podobnému úspěchu jako třeba Dizzee Rascal nebo Tinie Tempah. Zvlášť když mu nechybí schopnost psát chytré texty, vymakaná flow i pracně vybudovaná popularita, která mu mj. vynesla více než 15 000 prodaný mixtapeů. Jak to Wretchovi šlape, zjistíte na www.myspace.com/wretchclart.

Yuck

Kosmopolitní indie kvintet Yuck vynesla mezi patnáctku vyvolených prý především velká přízeň celé řady hudebních bloggerů tipujících kapelu na jedno z hlavních jmen "renesance" grunge a shoegaze. Sami Yuck se pak hlásí ke jménům jako Pavement, Sparklehorse, Dinosaur Jr nebo Teenage Fanclub. Jak jde tohle všechno dohromady si poslechněte na www.myspace.com/yuckband.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.