Share |

Autor Maxipsa Fíka a čtyřicítka dalších vystavujících. 3.ročník festivalu současné ilustrace LUSTR odhaluje letošní program

foto: pořadatel akce

Již potřetí se letos v Praze uskuteční festival současné ilustrace LUSTR.Ve dnech 24. – 28. září se festival rozproudí v nevyužitém domě v Cihelné ulici na Malé Straně a nabídne rozsáhlou výstavu čtyřiceti ilustrátorů i bohatý doprovodný program. Cílem festivalu je představit veřejnosti rozmanitou tvorbu současné generace ilustrátorů a popularizovat tento obor jako svébytnou uměleckou disciplínu. Festival pořádá pražské knihkupectví a nakladatelství PageFive, organizátoři byli za tento počin v minulosti již dvakrát nominováni na ocenění Czech Grand Design. /WEB/
 
Letošní ročník festivalu se zaměřuje na mladé tvůrce z celé republiky, doplní je však i zvučná jména české ilustrace. Na výstavě bude k vidění například soubor Morytáty od legendárního ilustrátora Jiřího Šalamouna, autora oblíbeného Maxipsa Fíka, nebo práce Borise Jirků, kreslíře, ilustrátora a pedagoga ZČÚ v Plzni a FVU v Banské Bystrici. Mladou generaci umělců zastoupí výběr v současnosti nejaktivnějších tvůrců. Své práce představí například  Maria Makeeva, jejíž snový rukopis a mytologické náměty se těší velké oblibě diváků, nebo Julijána Chomová z uskupení Kudla Press, mimo jiné také autorka letošního festivalového vizuálu.
 
Magdaléna Rutová na LUSTRu představí svůj projekt Linostock, skrze který nabízí médiím tradiční linorytové ilustrace na aktuální témata. Se svou současnou tvorbou se na přehlídce představí Michal Škapa, graffiti umělec, grafický designér a mj. účastník EXPA v Šanghaji, chybět nebude ani populární duo Tomski&Polanski, talentovaná výtvarnice Nikola Logosová, Jindřich Janíček z nakladatelství TakeTakeTake nebo známá pražská streetartová umělkyně ToyBox. Návštěvníci si také budou moci odnést portrét z tzv. L’Atelier Automatique, multifunkčního portrétovacího stroje, před který se stačí posadit a pak už jen čekat na svou ilustrovanou podobiznu. „Do přehlídky se přihlásilo přes 150 umělců z celé České republiky, z nichž jsme vybrali 40 rozmanitých ilustrátorů. Každý z nich má možnost po svém pojmout celou jednu místnost rozlehlého třípatrového domu, ve kterém se festival uskuteční,“ popisuje proces výběru Nadia Sheshuková, koordinátorka festivalu.
 
Kromě obsáhlé výstavy nabídne pětidenní festival také bohatý doprovodný program pro širokou veřejnost. Pořadatelé ambientních koncertů s přespáním, tzv. Silent Nights, Ondřej Lasák z Genot Centre a Jarda Petřík z ČRo připraví na sobotu 24. září speciálně pro festival hudební program, který vizuálně doprovodí Jakub Plachý, Linda Retterová a Adéla Kudlová. V Praze žijící ilustrátorka původem z Istanbulu Bal Icme povede workshopy 3D vystřihované ilustrace a Jitka Kopejtková z Muzea hl. m. Prahy nabídne workshopy klasické koláže. Díky uskupení „You Make T-shirt“ si návštěvníci budou moci vyrobit vlastní festivalové tričko. Většina doprovodného programu je vhodná i pro děti, pro které bude připraven i kreativní dětský koutek.
 
Festivalovou atmosféru doplní tematická kavárna a obchod, ve kterém budou k zakoupení jak autorské tisky zúčastněných umělců, tak ilustrované knižní publikace a dětská literatura.
Většina rozsáhlé výstavy je prodejní, návštěvníci si tedy pod jednou střechou budou moci pořídit ojedinělá autorská díla, která jinak nebývají snadno k sehnání.

 
Festival pořádá pražské knihkupectví a nakladatelství PageFive, které funguje od roku 2013 a letos na jaře například vydalo humorný ilustrovaný sešit Stručný glosář letenský s ilustracemi Jana Šrámka.

 
Festival LUSTR
Cihelná 4, Praha 1
24. - 28. 9. 2016
vernisáž: 23. 9. 18:00
otevřeno denně 10:00 - 20:00
100 Kč (platí po celou dobu festivalu)

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.